Monday, December 14, 2009

Johan Bäckmanin asianajajaa vainotaan Virossa

Virolainen asianajajani Irja Tähismaa on odotetusta joutunut vakaviin ongelmiin sen jälkeen, kun hän alkoi menestyksekkäästi puolustaa minua Tallinnan hallinto-oikeudessa maahantulokieltoani vastaan. Virohan määräsi minulle tänä vuonna kaksi maahantulokieltoa "Viron vastaisen toiminnan" takia, ja nyt nämä kiellot yritetään todeta laittomiksi.

Irja Tähismaa on saavuttanut asiassa niin hyvää mainetta, että monet venäläiset ovat kääntyneet hänen puoleensa. Viro on määrännyt useille venäläisille jopa 10 vuoden maahantulokieltoja Schengen-alueelle ilman laillista syytä puhtaasti poliittisin perustein. Esimerkiksi pietarilainen Naši-komissaari Marjana Skvortsova hämmästyi, kun hänet pidätettiin viime vuonna Vainikkalassa ja käännytettiin Viron hänelle määräämän 10 vuoden maahantulokiellon takia. Syy ei ole tiedossa. Nyt Irja Tähismaa on lupautunut ajamaan Skvortsovan ja muidenkin saman kohtalon kokeneiden Naši-aktivistien ja muidenkin asiaa.

On sinänsä täysin järjetöntä, että Viro pystyy mielivaltaisesti määräämään ei-toivottaviksi kokemilleen venäläisille 10 vuoden maahantulokieltoja koko Schengen-alueelle! Näin Suomenkin rajavartiosto joutuu olemaan Viron apartheid-hallinnon poliittisen vainokampanjan toimeenpanijana.

Irja Tähismaan oli tarkoitus tänään maanantaina matkustaa Venäjälle neuvottelemaan uusien asiakkaidensa kanssa maahantulokieltoasioiden vireillepanosta. Mukaan oli lähdössä hänen miehensä Inno.

Tuskin sattumalta perjantaina Tähismaiden postiluukkuun oli ilmestynyt Viron poliisin lähettämä kirje, jossa heitä vaadittiin rikosasian takia poliisikuulusteluun maanantaina. Mikäli Tähismaat eivät ilmaantuisi paikalle, poliisi ilmoitti pidättävänsä heidät. Rikoksen laadusta ei kerrottu mitään.

Asia oli selvä: Viron suojelupoliisi tuli tehokkaasti ja onnistuneesti estäneeksi Irja Tähismaan yrityksen matkustaa Venäjälle tapaamaan asiakkaitaan. Kutsu kuulusteluun oli myös pieni vinkki pariskunnalle siitä, että venäläisten oikeuksia ei kannata puolustaa.

Tänään maanantaina Irja ja Inno sitten kävivät poliisissa. Lopputulos on uskomatonta kuultavaa. Irjaa vastaan ei ole aloitettu rikosjuttua, mutta Innoa syytetään velallisen epärehellisyydestä. Inno asetettiin myös matkustuskieltoon. Irja siis joutuu matkustamaan Venäjälle yksin, ellei sitten poliisilla ole häntä vastaan takataskussa vielä jotakin.

Niin ja kenelle Inno on velkaa? Poliisin mukaan Inno olisi velkaa entiselle Ingrid-vaimolleen elatusrahoja. On tietysti melko rankka menettely uhata elatuspennien takia pidätyksellä ja laittaa vielä maahantulokieltoon. Mielikuvitusta ei Viron poliisilta ainakaan puutu.

Ohessa Irja Tähismaan aihepiiriä koskettava Viro-kriittinen runo, jonka hän itse esittää: