Friday, December 11, 2009

Abhasian vaaleja tarkkailemassa, osa 1

Terveisiä tääältä Suhumista, Abhasian pääkaupungista. Huomenna on presidentinvaalit, ja kuulun Venäjän Rauhanpuolustajien lähettämään kansainväliseen vaalitarkkailijadelegaatioon. Meitä on yhteensä 53 henkeä ja edustettuina ovat Itävalta, Bulgaria, Saksa, Liettua, Puola, Serbia, Slovakia, USA, Suomi, Ranska ja Tsekki. Lisäksi seitsemän IVY-maata lähetti edustajansa, sekä tietysti Venäjä.

Abhasia julistautui itsenäiseksi jo 1990-luvun alussa, mutta välit Gruusian kanssa ovat olleet sekavat. Viime elokuuhun asti Abhasia on ollut virallisesti osa Gruusiaa, kunnes Venäjän asevoimat ottivat alueen lopullisesti haltuun. Alueella asuu noin 200 000 ihmistä. Abhasian oman historiankirjoituksen mukaan alue tunnettiin itsenäisenä jo 1200-luvulla. Abhasian itsenäisyyden on toistaiseksi tunnustanut vain neljä valtiota: Venezuela, Nicaragua, Equador ja tietysti Venäjä. Täällä toivotaan, että tunnustajia tulisi lisää Kosovon malliin. Ilmasto on erinomainen, Mustameri lainehtii, aurinko paistaa ja mittari näyttää +15.

Matkustimme eilen ensin Moskovaan, missä meitä valistettin tarkkailemaan kaikkea mahdollista ja kertomaan havainnoista objektiivisesti. Tänään lensimme Moskovasta Sotsiin ja ajoimme ensin Abhasian rahjalle, jossa Venäjän rajavartiosto tarkasti passimme. Abhasialla ei omaa rajavartiostoa vielä ole. Jatkoimme matkaa Mustanmeren kaunista rantaviivaa pitkin Suhumiin. Sodan karmeat jäljet ovat kaikkialla näkyvissä raunioituneina taloina.

Huomenna on siis presidentinvaalit, ehdokkaita on muutama, joukossa istuva presidentti ja ennakkosuosikki. Muiden ehdokkaiden mainoksia oli kaduilla näkyvissä kohtalaisen hyvin. Kadunvarressa oli lisäksi suuria julisteita, joissa Abhasian istuva presidentti poseeraa Putinin tai Medvedevin rinnalla. Vaalipäivänä jalkaudumme äänestyspisteisiin tarkkailemaan tilannetta.

Pressikeskuksessa ilahduin, sillä paikan päälle on tullut Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Susanna Niinivaara. Ainakin täällä on siis kaksi suomalaista tarkkailijaa. Susanna oli tullut paikan päälle jo viisi päivää sitten.

Jos haluat tietää lisää Abhasiasta ja Suhumista, tekstaa minulle +358 40 503 5474