Friday, January 22, 2010

"Sofi Oksanen on natsi"

"Sofi Oksanen on natsi", kirjoittaa Heidi Komulainen Kansan Uutisten Verkkolehdessä, ks. http://www.kansanuutiset.fi/blogit/heidi-komulainen/

Komulaisesta on sanottava, että hän on rohkea ihminen. Hän ei varmaankaan kykene kuin aavistamaan sitä, mihin Sofi Oksasen kritisointi voi johtaa. Sofi Oksanen on kaikki palkinnot kahminnut jonkinlainen suomalaisen epäkirjallisuuden Göebbels, siis propagandisti, jonka "kirjallisuudella" on henkilökohtaisuuden ohella syvä ulkopoliittinen funktio. Sofi ennen kaikkea legitimoi etelänaapurimme Viron eli Eestin apartheid-sorron eli sen, josta meille ei kerrota juuri mitään.

Kirjoittamalla, että "Sofi Oksanen on natsi", Heidi tulee siis vavisuttaneeksi myös eteläisen naapurimme sisä- ja ulkopoliittisia rakenteita. Heidi ei ehkä tiedä, että Sofi on siellä "vuoden virolainen" ja säännöllinen vieras ns. apartheid-linnakkeessa, eli Suomen Tallinnan suurlähetystössä, mistä käsin apartheid-järjestelmän varsinainen hallinto on ohjattu.

Kirjoittamalla, että "Sofi Oksanen on natsi", Heidi osoittaa tosiasiallisen vallankumouksellisuutensa. Näin julmaa lausetta ei ole kirjoitettu pitkään aikaan, eivätkä edes Suomen antifasistisen komitean Sofi-kriitikot ole uskaltaneet sanoa asiaa näin suoraan.

Varsinaisessa arviossaan Heidi huomaa Sofin tarinat varsin henkilökohtaisiksi, siis poliittisiksi. Sofin imagoon kuuluukin kaksikerroksinen henkilökohtaisuus: hän kirjoittaa omasta virolaisuudestaan ja samalla myös Viron historiasta sekä vielä kolmanneksi, naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta. Tämä kolmas on se, josta kukaan ei tietenkään voi sanoa, että siitä ei saisi kirjoittaa. Se on se valtti, jonka Sofi vetää esiin silloin, kun hän on propagandistina ahtaalla. Mutta Heidin mielestä Sofi on natsi, siitä huolimatta. Heidi uskaltaa sen sanoa, naisena. Miehen sanomana se ei vielä kuulostaisi miltään.

Heidi kertoo väitelleensä joidenkin tovereiden kanssa taannoin siitä, onko Sofi natsi. Silloin Heidi kertoi puoltaneensa Sofia feministinä. Nyt Heidi kirjoittaa: "Nyt, luettuani Oksasen teokset "Stalinin lehmät" ja Finlandia-palkitun "Puhdistuksen", joudun valitettavasti sanomaan olleeni väärässä ja voin yhtyä tovereideni kuoroon: Sofi Oksanen on natsi." Heidi tunnisti Sofin kirjassa kansallismielisyyttä ja neuvostovastaisuutta. Vapaata Viroa puolustavat olennot ovat rakastettavia pellavapäitä ja kommunistit raiskaavia, katkeria ja haisevia pettureita. Heidi unohtaa lisätä, että tällainen asetelma on nyt noteerattu Suomessa kaikkien palkintojen arvoiseksi kirjallisuudeksi; se pyörii myös kaikissa teattareissa ja Virossa siitä tehdään peräti ooppera ja sillä puolustetaan apartheidia eli kansalaisoikeuksien riistoa sadoilta tuhansilta syyttömiltä venäläisiltä.

Sanomattakin on selvää, että Heidi Komulainen on toisinajattelija, ja vieläpä hyvin vaarallinen. Vanhasta ja Halosta voi haukkua kuka tahansa, mutta kuinka moni uskaltaa sanoa, että Sofi Oksanen on natsi? Heidi on tullut puuttuneeksi suomalaisen establishmentin kirjalliseen makuun. Voi olla, että establishmentti ei anna sitä anteeksi. Niin ja Heidi tulee vieläpä kysyneeksi, olisiko Sofi "nerokas natsi".

Heidin tekstiä lukiessa huomaa, kuinka vaarallisia naiset yleensä ovat. Sofi Oksanen on vaarallinen propagandisti, jonka teoksilla legitimoidaan satojen tuhansien ihmisten sorto. Mutta Heidi on vielä vaarallisempi, koska hän kirjoittaa myös runoja. Kuten tiedetään, runot ovat vaarallisempia kuin pommit.

Mitä muita mielipiteitä kyseisellä henkilöllä on, uskaltaa tuskin katsoa. Aivot ovat vaarallisen terveet.