Thursday, October 8, 2015

Suomen tulevaisuus ratkaistaan Krimillä


Ruusujen kukintaa Jaltan rantabulevardilla lokakuun alussa 2015. 

Krimillä on ratkaistu monta asiaa. Jaltan konferenssissa ratkaistiin maapallon tulevaisuus. Krimin sodassa ratkaistiin Suomen ja Ahvenanmaan tulevaisuus. Moni Suomeen liittyvä kysymys ratkaistaan edelleen Krimillä. Mutta ensimmäisenä huomio kiinnittyy Krimin ihastuttavaan luontoon ja ilmastoon. Hotellissani asuu kuvausryhmä. Krim on suosittu kuvauspaikka, koska täällä on helpoin ja edullisin kuvata Moskovaa, Pariisia tai Lontoota. Myös kaikki maisemat ja ilmastovyöhykkeet vuoristoista tropiikkiin ovat kameran ulottuvilla. Krimin ihastuttavan pehmeä ja raikas ilma hivelee ja tervehdyttää. Kaikkialla parveilee onnellisen näköisiä venäläisiä, sekä paikallisia että turisteja. Vielä lokakuun lopussa lämpöä on +30, merivesi on ihanasti hitusen jo viilentynyt. Rannalla törmään kieltotauluun, jossa huomautetaan kiroilun häiritsevän kanssaihmisten lomailua. Krim anneksoitiin laittomasti Ukrainaan 1991, onneksi se on nyt palautettu Venäjälle kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti. Kukaan ei edes yritä kiistää sitä, että krimiläisten ylivoimainen enemmistö kannattaa Venäjään liittymistä. Äskettäin myös Angela Merkel muistutti Krimin jäävän Venäjälle. Katso otoksiani Jaltan rannoilta.

Tapaan aamukahdeksalta Jaltan kaupunginjohtajan Vasili Kosarevin, joka kertoo turistien määrän nouseevan viiteen miljoonaan vuoden loppuun mennessä. Simferopolin lentoaseman uudet terminaalit hoitavat yli 100 lentoa vuorokaudessa. Niistä puolet tehdään Moskovaan. Pietarista ja Moskovasta pääsee Krimille nyt todella halvalla, lennot ovat muutaman kympin luokkaa euroissa. Edullinen ruplan kurssi lisää turismin houkuttelevuutta. Rannan tuntumassa olevan huoneiston vuokra maksaa runsaat 10 euroa päivässä. Kaikkialla myydään kiinteistöjä, ilmapiiri on erittäin otollinen sijoituksille. Tarjolla on kaikenlaisia asuntoja, ja kiinteistörekisteri on hiljattain uusittu. Keskustelemme suomalaisen turismin elvyttämisestä. Tavoitteena on viisumivapaus, suomalais-krimiläinen konferenssi ja kansanedustajien tutustumismatka. Päätämme järjestää samana päivänä lehdistötilaisuuden klo 12 seuranamme joukko paikallisia toimittajia ja käymme läpi joukon teemoja sanktioista ja länsimaiden asenteesta Novorossijan ja Donetskin kansantasavallan tilanteeseen. Nostan esiin ehdotuksen Krimin viisumivapaudesta. Krimille lomailemaan saapuvat suomalaiset voisivat jatkaa viisumivapaata matkaansa Pietarista Simferopoliin. Kuin vastauksena huutooni Venäjän mediat kertovat, että seuraavana päivänä myös Karjalan Tasavalta esittää viisumivapautta. Viisumivapaudessa on se hyvä puoli, että se on Venäjän eikä Suomen päätettävissä oleva asia.
Tapaaminen Jaltan kaupunginjohtajan Valeri Kosarevin kanssa huipentui lehdistötilaisuuteen krimiläisille toimittajille. Pääteemana oli suomalaisen turismin elvyttäminen ja viisumivapaus. 

Tapaan Krimin vähemmistösuhteiden ja repressoitujen kansojen järjestelyasioiden osastopäällikön Enver Ametovin, joka kertoo paljonpuhutusta Krimin tataarien tilanteesta. Krimin tataarit karkotettiin 1944 ja he palasivat jälkeläisineen 1980-luvun lopulla. Ukraina ei välittänyt tataarien ongelmista eikä tehnyt heidän eteensä mitään. Krimin palautuksen jälkeen Venäjä järjesti heti ensimmäisenä karkotuksesta palanneiden rehabilitaation eli poliittisten tuomioiden perumiset ja sosiaalietuudet, kuten ilmainen joukkoliikenne, eläkkeen korotus, asumiskulut (puolet sähköstä, vedestä ja kaasusta) sekä oikeus lunastaa maata. Monet tataarit asuvat ns. omavaltaisesti asuttamillaan tonteilla (ns. samozahvaty), joiden laillistaminen ja modernisointi on meneillään. Tataarit eivät yleensä viihdy kerrostaloissa. Krimillä tataarin kielestä on myös tehty virallinen kieli, mikä näkyy kaikkialla. Krimin tataarien asemaa ei mitenkään helpota se, että USA yrittää kaikin keinoin vaikeuttaa heidän asemaansa valhepropagandalla, jota myös Suomen valtamedia tietysti lakkaamatta levittää. Erityisesti RKP ja suomenruotsalaiset propagandistit ovat erikoistuneet tataareja koskevien valheiden levittämiseen.


Tapaaminen Krimin vähemmistöjen ja repressoitujen kansojen järjestelyasioiden osastopäällikön Enver Ametovin kanssa. 

Tapaan Krimin hallituksen tiedotusministeri Dmitri Polonskin, joka vastaa myös sisäpolitiikasta ja toimii varapääministerinä. Polonski palasi juuri Puolasta, missä hän osallistui Varsovan ihmisoikeusasioiden ETYJ-konferenssiin. Polonski oli järkyttynyt ETYJ-raportin Krimiä koskevista valheista ja ETYJ-vähemmistövaltuutettu Astrid Thorsin käytöksestä. Polonskia oli mm. yritetty estää puhumasta Thorsin isännöimässsä konferenssi-istunnossa ja kaiken kukkuraksi Ukrainan edustaja kaatoi Dmitrin päälle kuumaa kahvia. Julmasta kohtelusta huolimatta Dmitri on iskussa. Selvitän Polonskille Thorsin taustaa: Suomi on monoetninen maa, jossa kaikki muut kansallisuudet on alistettu suomenruotsalaisuudelle. Suomenruotsalaista rasismia ja natsismia edustaa ruotsalainen kansanpuolue RKP, jonka ainoa tehtävä on suomenruotsalaisen yläluokan etuisuuksien ylläpitäminen suomalaisten ja venäläisten kustannuksella. Nykyisin RKP pyrkii miehittämään ihmisoikeusvirat ja tekee kaikkensa venäläisten ihmisoikeuksien polkemiseksi niin Suomessa kuin maailmalla, mistä Thorsin touhut mm. Krimillä ovat erinomainen esimerkki. Mikään ei raivostuta suomenruotsalaista natsia enempää kuin venäläisen ihmisen sananvapaus ja äänioikeus. Valtaosalla suomalaisesta russofobiasta on juurensa suomenruotsalaisessa natsismissa, RKP yrittää monopolisoida myös ulkomaantoimitukset ja russofobian levittämisen. Suomalaisista äärioikeistolaisista upseereista pahimpia ovat taustaltaan suomenruotsalaiset, jotka saattavat jopa julkisesti julistaa Venäjän hävittämisen välttämättömyyttä. Valitettavan moni Venäjästä ja Ukrainasta likaisia valheitaan kirjoittava suomalainen "toimittaja" onkin suomenruotsalainen natsi. Onneksi Donetskin kansantasavalta antoi suomalaisen patriootin Janus Putkosen aloitteesta äskettäin porttikiellon YLE:n ulkomaantoimittajana esiintyneelle suomenruotsalaiselle russofobille, joka vaivoin peitteli kiihkokansallista RKP-taustaansa. Asiasta on annettu YLE:lle myös nootti eli varoitus. Keskustelemme lisäksi viisumivapauden toteuttamisesta ja suomalais-krimiläisten suhteiden kehittämisestä. Sovimme tapaavamme pian uudelleen.


Krimin tiedotusministeri Dmitri Polonski on hyvä ystäväni. Ohessa kuva hänen työhuoneestaan. 

Saan kutsun Venäjä Tänään -radioaseman Simferopolin toimitukseen, joka haastattelee minua kahden toimittajan voimalla peräti tunnin aiheina niin Suomen ja länsimaiden asenneilmaston kehitys kuin Syyrian matkani, Suomen sekä länsimaiden pakolaiskriisi ja muut tulevaisuudennäkymät. Simferopolin Venäjä Tänään sijaitsee kaupungin korkeimmalla paikalla, antennit näkyvät kauas.


Illalla onkin aika rentoutua Jaltan hienossa Tshehov-teatterissa. Ehdin käydä teatterissa parikin kertaa. Ohjelmassa on niin komediaa kuin Venäjän valtion akateemisen kamariorkesterin konsertti, jota johtaa oboisti Aleksei Utkin. Orkesteri soittaa Musorgskin Näyttelykuvat jousiorkesterisovituksena, Bachia, Vivaldia, Beethovenia, Piazzollaa ja elokuvamusiikkia. Yleisö on haltioissaan. Tämä on mahdollista vain vapaalla Krimillä. Venäläisen kevään henki tuntuu kaikkialla.


Jaltan Tshehov-teatterin lämpiö on tyylikkäästi uusittu Venäjään palautumisen myötä. 

Henkeäsalpaavan kauniissa Livodian palatsissa osallistun kansainväliseen Rauhanfoorumiin ja vastaanotan Rauhantekijän Kultaisen Tähden kunniamerkin. Sen saa myös Novorossijan perustaja, Ukrainan parlamentin edustaja Oleg Tsarev. Keskustelemme DNR:n tilanteesta ja vaaleista, jotka on Minskin sopimusten nojalla siirretty seuraavaan vuoteen. Ukraina jatkaa edelleen kansanmurhapolitiikkaansa pommittamalla Donbassin siviilikohteita ja rikkomalla tulitaukoa. Livodian pieni italialaistyylinen palatsi on paikka, missä Stalin, Churchill ja Roosevelt tapasivat 1945 niin sanotussa Jaltan konferenssissa.


Novorossijan perustaja Oleg Tsarev vastaanotti kanssani Rauhantekijän Kultaisen Tähden kunniamerkin Livodian palatsissa järjestetyssä kansainvälisessä Rauhanfoorumissa. 


Sanomattakin on selvää, ettei Krimillä ole minkäänlaisia jälkiä "miehityksestä" tai "anneksiosta". Useimmat Krimin poliisit ja turvallisuusviranomaiset ovat siirtyneet ilman ongelmia Venäjän palvelukseen. Krimiläiset elävät samanlaista venäläistä elämäänsä kuten aikaisemminkin. Ukrainan aikana niemimaalla ei tapahtunut mitään edistystä, teiden kunnossapito jäi rempalleen, Jaltan rantakaavaa pilattiin liian korkeilla uusrakennuksilla ja uimarantoja muutettiin maksullisiksi niin, että ilmaisille rannoille tuli valtava tungos. Nyt Krim on demokratisoitu ja palautettu kansainvälisen oikeuden periaatteiden mukaisesti oikealle omistajalleen eli Venäjän kansalle. Sanktiot aiheuttavat tietysti pientä harmia, esimerkiksi visa-kortit eivät toimi automaateissa, mutta siihenkin joku on kehittänyt estot ohittavan käteisen nostopalvelun. Master-kortit toimivat. Kännykkäverkon kuuluvuus on parantunut selvästi ja nyt se toimii melkein normaalisti.

Krim kutsuu suomalaisia, säätiedotuksen mukaan aurinkoa riittää loppuvuodeksi. Monet asuvat Krimillä pitempään. Ohjelmassa on ainakin suomalais-krimiläinen foorumi eli konferenssi, kansanedustajien matka, viisumivapaus ja turismin kehittäminen. Pysykää kuulolla!