Monday, October 26, 2015

Venäjän hallituksen lehti Rossiskaja Gazeta arvioi Saara Jantusta ja puolustusvoimia

Venäjän hallituksen pää-äänenkannattaja Rossiiskaja Gazeta on tänään arvioinut Suomessa käytävää keskustelua informaatiosodasta. Seuraavassa suomenkielinen yhteenveto kirjoituksesta. Lue alkuperäinen artikkeli tästä linkistä.

Rossiiskaja Gazetan Geopolitiikka-osiossa tänään julkaistun kirjoituksen pääotsikko kuuluu: Suomen puolustusvoimat kaappasi lehdistön. Alaotsikko: Suomi eristäytyy "rautaesiripulla" venäläisistä medioista. Jutun ingressissä sanotaan, että Suomi aikoo eristäytyä rautaesiripulla venäläisistä tiedotusvälineistä. Suomen hallitus on jo perustanut ryhmän, joka pohtii vastatoimia Venäjän median vaikutukselle suomalaiseen yhteiskuntaan. Harvardin yliopiston Roosevelt-säätiö kouluttaa sata asiantuntijaa tähän työhön. Roosevelt-säätiön tehtävänä on Yhdysvaltain imagon suojeleminen.

Jutussa kerrotaan, että suomalaiset viranomaiset aikovat yhdessä amerikkalaisten kanssa opettaa suomalaiset siihen, että on olemassa vain yksi oikea amerikkalainen totuus. Kaikki muut mielipiteet pitää päättäväisesti torjua. Venäjän presidentti Vladimir Putin kiinnitti tähän ongelmaan huomiota äskeisesä Valdai-klubin puheessaan. Putin kertoi sodan ravistelevan globaalia informatiotilaa, kun yhtä ainoaa näkökulmaa ja tapahtumien tulkintaa tyrkytetään aggressiivisesti samalla, kun tietyt tosiasiat väärennetään tai jätetään huomiotta.

Suomi on muista Euroopan maista poiketen mennyt vieläkin pidemmälle aloittamalla toisinajattelijoiden vainoamisen, lehti kertoo. Suomen puolustusvoimat johtaa iskuja toisinajattelijoita kohtaan. Ensimmäinen laukaus tässä sodassa on jo ammuttu, kun viime viikolla esiteltiin Suomen puolustusvoimien työntekijän Saara Jantusen kirja Infosota, lehti kirjoittaa. Jantunen peräti lausuu kirjassaan puolustusvoimien suulla, että Suomi on irtisanoutunut Pariisin rauhansopimuksesta. Lehti myös ihmettelee, miten Jantunen voi venäjää taitamattomana arvioida Venäjän median sisältöjä.

Mikä Suomen puolustusvoimia sitten ärsyttää Venäjän median kirjoituksissa? lehti kysyy. Näköjään tieto siitä, että Suomi järjestemällisesti rikkoo Pariisin rauhansopimusta. Puolustusvoimien tutkijana esiintyvän Saara Jantusen väite siitä, että Suomen ei tarvitse noudattaa Pariisin rauhansopimusta, ei pidä paikkaansa, lehti toteaa. Pariisin rauhansopimus on edelleen voimassaolevaa lainsäädäntöä, jota voidaan muuttaa vain YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Sopimusta pitää siis noudattaa, mutta Suomi ei sitä tee, lehti kirjoittaa. Suomi esimerkiksi osti saksalaisia Leopard-tankkeja, minkä Pariisin rauhansopimus ehdottomasti kieltää. Suomi rikkoi Pariisin rauhansopimusta Walesissa 2014 allekirjoittamalla sotilasliitto NATO:n kanssa salaisen yhteistyösopimuksen, jolla Suomi luovutetaan NATO:n käyttöön.

Suomalaisille revansistisesti ajatteleville sotilaille Pariisin rauhansopimus on kova pala, lehti kirjoittaa. Suomessa ei haluta muistaa, että maa oli Hitlerin liittolainen Suuren isänmaallisen sodan aikana ja että suomalaiset joukot osallistuivat Leningradin piiritykseen. Venäjän media muistuttaa Helsinkiä tästä historian sivusta, jonka Suomi kovasti yrittää unohtaa, lehti kirjoittaa.

Valtiovallallensa lojaalit Suomen tiedotusvälineet ovat ottaneet asiakseen tukea Suomen uutta ulkopolitiikkaa taistelussa toisinajattelijoita vastaan. Suomen johtavat lehdet välittävät Suomen puolustusvoimien tinkimättömän kannan asiaan. Tämä tarkoitaa, että Suomen tiedotusvälineistä on tullut Suomen armeijan propagandan ämyri.

Pian suomalaiset toimittajat kirjoittavat suoraan amerikkalaisten käskystä. Tuskin Suomeen saapuvilla amerikkalaisilla kouluttajilla onkaan mitään sitä vastaan.


Rossiiskaja Gazeta on Venäjän federaation hallituksen virallinen pää-äänenkannattaja. Sitä luetaan kaikkialla Venäjällä, myös kaikissa Venäjällä toimivissa ulkomaiden suurlähetystöissä ja Venäjän suurlähetystöissä kaikkialla maailmassa. 


Haluatko rehellistä tietoa Ukrainan kriisistä? Tilaa Matti Rossin Raunioista nousee Donbass, ainoa suomenkielinen tietokirja, joka kertoo Ukrainan kriisin tapahtumat ja niiden syyt rehellisesti. Kirjan voit tilata tästä linkistä.