Thursday, October 1, 2015

Kanervan kanssa Moskovassa

Lounaalla Ilkka Kanervan (vas.) ja Venäjän duuman varapuhemiehen Sergei Zeleznjakin kanssa Moskovassa. Sergei oli ensimmäisiä, jotka pääsivät USA:n pakotelistalle Krimin palauttamisen jälkeen. Keskustelumme Kanervan kanssa osoitti, että meillä on yhteinen mielenkiinnon kohde: Venäjä. 

Moskovassa järjestettiin tänään kansainvälinen parlamenttikonferenssi, joka vuosittain kokoaa yhteen kansanedustajat, kansalaisjärjestöt ja toimittajat kaikista maanosista pohtimaan parlamentaarisen yhteistyön mahdollisuuksia. Konferenssin puheenjohtaja on Venäjän duuman puhemies Sergei Naryshkin. Vielä viime vuonna konferenssiin osallistui kohtuullisen iso suomalaisdelegaatio Paula Lehtomäestä Seppo Tiitiseen, mutta tänä vuonna Moskovaan ei ollut vaivautunut yhtään varsinaista kansanedustajaa. Poikkeuksena tietysti Ilkka Kanerva, joka kuitenkin esiintyi lähinnä ETYJ-presidentin roolissa ja konferenssin pääistunnossa tyylikkäästi puheenjohtaja Naryshkinin vieressä. Käytännössä eduskunta siis loisti poissaolollaan, mikä on erittäin huono asia. Kanerva sai kiistämättä hienon työvoiton pitämällä vaikuttavan puheen jo pääistunnossa ja vielä toisen puheen turvallisuutta koskevassa teemaistunnossa. Kanervan pääpuhe toi mieleen Vladimir Putinin äskeisen puheen YK:ssa. Myös Kanerva viittasi kansainvälisen oikeuden sääntöihin ja yhteistyön merkitykseen. Tosin mitenkään "suomettunut" Kanerva ei ollut, koska hän muisti tietysti nostaa esiin Krimin "anneksion", mihin Naryshkin heti lohkaisi Kanervan erehtyneen vuodesta -- Krimin anneksio nimittäin tapahtui jo 1991! Naryshkin myös kutsui Kanervan paikan päälle Krimille keskustelemaan ihmisten kanssa ja tutustumaan tilanteeseen. Kanerva toi kyllä selvästi esille Suomen linjan Krimin ja Ukrainan tilanteeseen, mutta hänen kritiikkinsä oli kuitenkin aika vaisua ja huomaamatonta. Konferenssissa kuultiin joukko puheenvuoroja kaikista maanosista, käsiteltävinä olivat niin Euraasian, Lähi-Idän, Kaukoidän kuin Amerikkojenkin asiat. Kantavana teemana oli parlamenttien välisen yhteistyön vaatimus ja kehittäminen. Paikalla oli useita Ranskan ja Italian edustajia, jotka esittivät voimakkaan Venäjä-myönteisiä puheenvuoroja. Kanervaa ja Suomea näpäyteltiin useammassakin puheenvuorossa liittyen Venäjän ETYJ-valtuuskunnan matkan estämiseen viime kesänä. Se tietysti vahingoitti parlamentaarisen yhteistyön henkeä ja oli konferenssissa esillä varoittavana esimerkkinä. Yhteistyötä Venäjän kanssa pidettiin tärkeänä asiana. Kuten tilaisuudessa esiin nostettu venäläinen sanalasku sanoo: Yksin pääset nopeasti, mutta yhdessä pääset pitkälle. Teemaistunnon puheessaan Kanerva toi esiin huolensa Venäjä-kiinnostuksen vähentämisestä ja ehdottikin nuorille kansanedustajille uusia kansainvälisiä yhteistyömuotoja. Lounaskeskustelumme Kanervan kanssa oli sävyltään ilahtunut. Kumpikaan ei odottanut törmäävänsä toisiinsa. Kävi selväksi, että meillä on yhteinen mielenkiinnon kohde: Venäjä. Alla olevissa kuvissa tilaisuuden puheenjohtaja Naryshkin puhuu ja antaa haastatteluja. Ajankohtaiset teemat Ukrainan kriisistä ja Syyrian pommituksista olivat tietysti esillä ja entisestäänkin korostivat parlamenttien välisen yhteistyön vaatimusta.
Kuriositeettina tilaisuuden eteisessä jaettu länsimaisen lastensuojelun vastainen esite. Siinä lastensuojelu esitetään dollari kaulassa lapsia sieppaavana korppikotkana.