Thursday, October 22, 2015

Moskova pohti pakolaiskriisiä ja monikulttuurisuutta


Tänään Venäjän presidentinhallinnon omassa Prezident-hotellissa Moskovassa pidettiin Moskovan kaupunginhallituksen kansainvälinen konferenssi "Unity in Diversity", jonka voisi suomentaa vaikkapa "Yhtenäisesti erilainen". Nyt pohdittiin maailman sivilisaatioiden tilannetta, pakolaiskriisiä ja monikulttuurisuutta. Omassa puheenvuorossani toin esiin, että länsimaissa käytettyä pseudotieteellistä ja politisoitua monikulttuurisuuskäsitettä ei voi verrata Venäjän monikansallisuuden ideaan. Venäjän monikansallisuus perustuu harmoniaan ja yhtenäisyyteen, länsimainen monikultuurisuus konfliktien lietsontaan, alistamiseen ja enemmistöjen syrjintään. Monikulttuurisuuskäsitettä pohtivat tilaisuudessa monet venäläiset ja länsimaiset asiantuntijat.

Kenraalieversti Leonid Ivashov luennoi maailman sivilisaatioiden tilanteesta. Hän erotteli kuusi sivilisaatiota, joista keskeisimmät ovat euraasialais-ortodoksinen, islamilainen ja länsimainen sivilisaatio. Länsimaisen sivilisaation erityispiitte on Ivashovin mukaan ulospäin suuntautunut aggressio. Ivashov esitteli myös sivilisaatioiden vuorovaikutuksen organisatorisen kehyksen, jonka runkona on BRICS, sen sisällä Shanghain yhteistyöjärjestö SCO ja ytimenä Euraasian Liitto.
Tilaisuus jatkoi paneelikeskusteluissa, joista yhden teemana oli "Informaatiotila -- taistelukenttä vaiko kansainvälisten suhteiden tehokkaan harmonisoinnin mekanismi". Professori Ljudmila Adilova oli huolissaan Venäjä-kuvasta ja ehdotti perustettavaksi erityistä virastoa, jonka osastot ympäri maailmaa tutkivat ja kehittävät Venäjä-kuvaa.
Väliajalla ehdin antaa haastattelun Moskovan kansainvälisen ihmisoikeustoimiston ajankohtaisportaalille. Kävimme maailmantilannetta läpi. Huomautin että kymmenet venäläiset kirjailijat kokoontuvat parhaillaan Helsingissä. Totesin että venäläinen kirjallisuus koskettaa ihmiskunnan alitajuntaa. Siksi venäläiset kirjailijat eivät voi olla vain Venäjän, vaan koko ihmiskunnan omaisuutta.   
Tapasin myös Russkaja narodnaja linija (RNL) -uutissivuston päätoimittajan Anatoli Stepanovin. RNL on julkaissut useita haastatteluitani, joten oli mukava keskustella päätoimittajan kanssa.

Konferenssiin osallistunut amerikkalainen osoittautui Novorossijan kannattajaksi. Hänen mukaansa Novorossijan lippu on otettu heiltä. Sain jenkiltä lahjaksi etelävaltioiden lipun ja lupasin viedä hänet Novorossijaan.