Sunday, July 19, 2015

Sanomatalon alivuokralaiset valehtelevat omasta ja muidenkin taloudesta -- asialla uskollisimmat presstituutit

Epäluotettava, kutistunut roskalehti Helsingin Sanomat pisti presstituuttinsa hourailemaan Suomen taloudesta! Hesarin toimitus käskettiin paniikissa keksimään "hyviä talousuutisia". Ha ha ha! Katsotaanpa mitä sekavia höpinöitä Sanomatalon lipevä "pressittuutti" rahaa vastaan kirjoitti! Lue lakimies, talousasiantuntija Jon Hellevigin analyysi tilanteesta: 

Sanoma-yhtiön lehdet ovat olleet etunenässä tuhoamassa Suomen taloutta viimeiset 20 vuotta aivopesemällä kansaa tukemaan kaikkia euroatlantistien sairaimpia ideoita EU:n liittovaltiosta eurovaluuttaan ja Venäjän suhteitten tuhoamiseen.

Nyt Sanomalla on tullut pää vetävän käteen, tai suomeksi sanottuna paskat housuun. Sanoman tuhon propaganda nääs johti heille epämiellyttävään sivuvaikutukseen: tohinassa tuli tuhottua koko paska, itse Sanoma Oyj! No voihan voihan!

Me kaikki olemme ilolla voineet todeta, miten HS on laihtunut jokapäiväsestä raamatun kokoisesta Pravda-paketistsa naurettavaksi, tylsäksi ja kehnoksi tabloidiksi, jota kukaan ei enää voi ottaa tosissaan. Samassa suhteessa kun lehti on ohennut, on huvennut myös Sanoman pörssiarvo. Vielä syksyllä 2007 – kun Sanoma aloitti suurhyökkäyksen Venäjälle – sen markkinaarvo oli 4,3 miljardia euroa. Tänään, kun Putin on näyttänyt koko lännen propagandalle missä kaappi seisoo ja Sanoma on tullut häntä koipien välissä takaisin viimeiseltä "Uralin ristiretkeltä", on sen arvosta jäljellä enää 15%, eli 650 miljoonaa euroa. 85% koko roskasta, eli 3,7 miljaardia on tämän propagandaseikkailun hinta Sanomalle. (Samalla myös tuhottu monen piensijoittajan omaisuutta).

Konkurssin estääkseen lehtitalo on myynnyt kaiken minkä vaan irti saa: R-kioskit, painoja, sekä vanhan että uuden pääkonttoriin jne. – Viimeeksi mainittu on se lasitalo minkä rakennuttivat Suomen arvokkaimmalle tontille eduskuntataloa vastapäätä osoittaakseen kansanedustajille missä on vallan oikea keskus. No nyt sekin on myyty saksalaisille kiinteistösijoittajille, jotka pitäävät Hesarin porukkaa siellä alivuokralla (tästä lähin puhutaankin vain "Sanomataon alivuokralaiset")!

Ei mitään valoa tunnelin päässä... juuri mennä viikolla ilmoittivat että kaik menee vielä huonommin kuin aikaisemmin kerrottiin. Pörssikurssi romahti taas 16 prosenttia.

Mutta Sanoma luulee keksinneensä lääkkeen tähän ahdinkoonsa: käsketään Hesarin toimittajat kirjoittamaan miten hyvin Suomen taloudella itse asiassa menee! Kunhan saadaan ihmiset uskomaan, että Suomen taloudella menee hyvin! niin sitten taas mainostajat palaavat ja sijoittajat ostaa Sanoman pörssiosakkeita. Suuruuden päiviänsä muistellen Sanoman hallitus luulee tietävänsä, että kansa uskoo kaiken "sen" minkä ne työntää sieltä ulos.

Tätä käskyä ryhtyi toteuttamaan Hesarin presstituutti Teemu Luukka launtain lehden jutulla, otsikolla: "Taloudesta kuuluu nyt myös hyviä uutisia"! Tämä juttu kuvaa oivallisesti Sanoman tuhon, taloudellisen, moraalisen ja journalistisen. Lehdellä ei enää ole minkäänlaista uskottavuutta, lukijatkin huvenneet, muttei ole enää kunnon toimittajiakaan. Lukeamattomat toimittajat ovat saaneet kenkää ja jäljellä Sanomissa ovat kaikkein fanaattisemmat ja kuuliaisimmat propagandapresstituutit – ja tässä on tulos. Katsotaan mitää soopaa HS tarjoaa todisteeksi ”Suomen talouden hyvistä uutisista” ;)

Otsikossa siis ”Taloudesta kuuluu nyt myös hyviä uutisia” ja alaotsikossa parhaimmat palat: ”Suuria laivakauppoja, kasvavia investointeja ja enemmän avoimia työpaikkoja.”

Hesarin ”hyvien uutisten” ykköseksi nousi vienti. Toimittaja kertoo totuutta mukaillen, että on  ”hatarat merkit” siitä, että vienti olisi piristymässä – ”siis muu kuin vienti Venäjälle”, hän lisää suuremman totuusarvon tähden. Näin muutamalla totuusvivahteella höystettynä toimittaja uskoo, että itse päävale uppoaisi lukijoihin paremmin, siis vale siitä, että vienti olisi piristymässä.

Päinvastoin, vienti ei ole piristymäässä millään mittarilla, ei edes tahtomalla Venäjä ulos koko tilastosta.

Päinvastoin juuri kuulimme, että "Nyt on kylmää - Suomen viennissä raju pudotus" (Talouselämä). Tilastokeskus kertoi, että Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa eli 12 prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Alkuvuoden lukemien mukaan voidaan odottaa, että vienti jää tänä vuonna tasolle 50–55 miljardia. Parhaiten ymmärtää miten katastrofaalisen pieni määrä tämä on kun vertaa sitä vuoden 2000 vientiin, joka oli 50 miljardia. Eli 15 vuodessa ollaan poljettu paikalla viennin nimellisarvossa, mutta ottaen huomioon 15 vuoden inflaatio jokainen ymmärtää, että tosiasiallisesti vienti on romahtanut. Viennin arvoa voidaan verratta BKT:hen. 2000 vienti suhteessa BKT:hen oli 37 %. 15 kokoomusvuotta myöhemmin suhdeluku on 24% kun vientiä verrataan uuteen velkavetoiseen BKT:hen, joka tulee olemaan noin 202 miljardia vuoden lopussa (eli samaa tasoa kuin vuonna 2006).

Talouselämä raportoi: ”Vienti EU-maihin väheni toukokuussa yhdeksän prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle laski 17 prosenttia.” Eli vähennystä kaikilla suunnilla jo ilman Venäjääkin. Näin HS presstituutteineen jäi rysän päältä kiinni tästäkin valheesta! Mutta huomatkaa kuitenkin miten Hesarin propagandatoimitus yrittää peitellä omat jälkensä määrittelemällä Suomen viennin menestyksen poistamalla Venäjän tilastoista tyyliin ”Suomen vienillä menee hyvin kun ottaa huomioon että lehtikonsernimme tuhoamaa Venäjä-kauppaa ei lasketa mukaan”. Suomen hallitus pyrkii myös peittämään Venäjän politiikkansa tuhon jäljet käskemällä tullia hyssyttämään Venäjän viennin todellisen romahtamisen. Näin Tulli kirjoittaa tiedotteessansa: ”Tärkeimmistä kauppakumppaneista vienti laski toukokuussa eniten Ruotsiin, Venäjälle ja Isoon-Britanniaan.” Venäjä mainittu "ohimennen" muitten joukossa vaikka oikeasti Venäjän vienti romahti – Venäjän tullin tietojen mukaan – yli 35%!

Mutta kyllä Hesarilla riittää silti itseironiaa kuittaamaalla identifiomansa talouden ykkös-piristysuutisensa näin: ”Ongelma vain on se, että Suomen vientitulot ehtivät vuosien aikana romahtaa todella pieniksi, eikä Nokian vedossa syntynyttä ja romahtanutta telealaa korvaavaa teollisuutta ole syntynyt.”

Mitä muuta kivaa Hesari on löytänyt Suomen taloudessa? "Teollisuuden uudet tilaukset ovat hienoisessa nousussa.” – Siis ”tilaukset” ovat nousussa, mutta artikkelissa haasteltu asiantuntija onkin varsinainen ilonpilaaja: "On kuitenkin ollut aika yllättävää, että vaikka teollisuuden uudet tilaukset ovat olleet positiivisia, teollisuuden tuotanto ei näytä lähteneen nousuun", sanoo joku mikälie tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas. – Hesarin Teemu Luukka onkin tämän jälkeen itse valmis hautaamaan tämän löytämänsä kakkos-piristysuutisensa ja myöntääkin, että ”heinäkuussa julkaistut tilastot kertoivat”, että itse teollisuuden tilauksetkin olivat vähentyneet toukokuussa!

Tilauksista kyhätyn eturintaman murrettua, presstutuuttimme ei viitsinyt lainkaan keskustella itse tuotannosta, joka on täysin ymmärrettävää tässä tilanteessa, pitihän uskotella HS:n lukijoille, että taloudella menee hyvin. Teollisuustuotanto nimittäin väheni toukokuussa 5,1 prosenttia vuoden takaisesta. Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 toukokuussa 5,1 prosenttia pienempi kuin vuoden 2014 toukokuussa. Ja kun edellisenäkin vuonna tuli laskua 5,9 prosenttia, ja sitä edeltävänä 1,7 prosenttia, eli yhteensä 12,7% kolmessa vuodessa, on Hesarin tietenkin parempi vaieta tämä yksityiskohta hyvien uutisten kimarassa.

Toimittajalle välähti uusi idea: ”Ehkä tärkein hyvä uutinen tuleekin Suomen ulkopuolelta. Suomen tärkeimmältä markkina-alueelta Euroopasta saapuu hyviä talousuutisia.” – Hmh...juurihan tuli todettua, että vienti EU-alueelle laski toukokuussa 9 prosenttia. Eikö Hesari oikeasti sitä tiennyt, vai valehtelevatko he ihan vain päin naamaa? Vai Kreikkaako tässä ajateltiin? Suomi lähettää taas viisi miljardia Kreikkaan ja niiden ostovoima kasvaa ja Suomi saa lisää vientiä, vai kuinka tämä meni, Teemu Luukka?

Näiden kolmen tärkeimmän piristysuutisen lisäksi Hesari listaa muita vähemmän hohdokkaita mutta yhtä mielikuvituksellisia. En jaksa niitä kaikkia tässä käsitellä, mutta toimittaja yritys kääntää työllisyystilastot myönteiseksi ansaitsee tässä lopuksi vielä muutaman kommentin.

”Työllisyystilastot ovat synkkiä, mutta pimeydessä pilkistää pieni tuikku”, aina positiivien Teemu Luukka kertoo. Aika erikoinen väite kun tiedämme, että työttömyys on valtavasti kasvanut. Mutta ovela toimittajamme sanookin, että ”Avoimien työpaikkojen määrä on nimittäin kasvanut.” – Vai niin. Katsotaan. Toukokuussa virallisesti tilastoitu työttömyys nousi 11,8 prosenttiin viime vuoden toukokuun 10,7 prosentista. Maassa siis ennätykselliset 330 000 työtöntä. Tämän lisäksi TEM:in maksamissa erilaisissa työttömien aktivointi toimenpiteissä oli 125 000 vailla oikeaa työtä olevia. Piilotyöttömiä – eli ne, jotka ovat lopettaneet työnhaun todettuaan sen mahdottomaksi – oli 136 000. Yhteensä tosiasialliset työttömiä oli 591 000, enemmän kuin koskaan aikaisemmin Suomen historiassa.

Entäs Hesarin markkinoima ”piristävä uutinen” uusista avoimista työpaikoista? Ne onkin nousussa, nousua huimat kolme tuhatta 36 000:sta 39 000:hen. Avoimia työpaikkoja siis noin 6 prosenttia työttömien määrästä. Tämä kolmen tuhannen nousu avoimissa työpaikoissa --  tai ”pimeydessä pilkistävä pieni tuikku”, kuten Teemu Luukka sen niin runollisesti ilmaisi -- nipin napin riittää vastaanottamaan kaikki parin vuoden aikana irtisanottua Sanoman työntekijää, ja Microsoftin jälkeen ei enää ole mitään jäljellä. Huomioon ottaen, että arvoisat ex-toimittajat ja insinöörit olisivat valmiita vessojen siivoamiseen ja muuttamaan kaikkille paikkakunnilla missä niitä vielä siivotaan.
Eli tällaisia iloisia uutisia Hesarilta.

Oikeasti Suomen ainoa hyvä taloudellinen uutinen on tuo alussa raportoimani Sanoman tuho. Tätä vauhtia kun mennään niin kohta loppuu koko Erkon uho!

P.S.
Ei oikein uponnut lukijoihin tuo juttu. Yli vuorokauden jälkeen vaivaiset 12 kommenttia, ja niistäkin ainakin yli puolet Sanoman omia trolleja, mitkä vaisusti ylistivät saarnaa.

Ystävällisin terveisin 

Jon Hellevig, Moskova