Tuesday, July 7, 2015

Bäckman Venäjän mediassa: Niinistön ja Soinin moukkamainen ja ylimielinen käytös ei mahdollista ilman USA:n antamia takuita

Venäjän 5-kanavan valtakunnallisessa Avoin Studio -keskusteluohjelmassa puhuttiin tänään Kreikan kriisistä, seuranani suoran lähetyksen jälkeen juontaja Roman Gerasimov (vas.), tutkivat toimittajat Darja ja Irina (sinisessä ja vaaleanpunaisessa paidassa) ja EU-asiantuntija, kansainvälisen poliitiikan professori Tatjana Romanova. Muistutin EU:n identiteettikriisistä, demokratian puutteesta, finanssidiktatuurista ja Kreikan kansanäänestyksestä "toisena demokratian paluuna" (ensimmäinen demokratian paluu oli tietysti Krimin kansanäänestys). 5-kanavan studiolta kiirehdin Rossija1-kanavan haastatteluun, jonka aiheena oli Suomen päätös kieltää Venäjän delegaation osallistuminen Helsingin Etyj-kokouksiin. Sanoin, että Niinistö ja Soini onnistuivat kertaheitolla pilaamaan monta asiaa: Suomen suhteet Venäjään, EU:n suhteet Venäjään, Etyj-järjestön arvovallan ja toimintamahdollisuudet, juhlakonferenssin jne. jne. Ihmettelin, miten Niinistö kehtasi ensin käydä tapaamassa Putinia lausumassa kauniita sanoja venäjäksi ja sen jälkeen iskikin puukon paitsi Venäjän, myös Suomen kansan selkään. Suomessa niin toimittajat, kansa kuin asiantuntijatkin ovat järkyttyneitä Suomen johdon laittomista päätöksistä, joissa Suomi pyysi muita EU-maita salaisissa ja mielivaltaisissa prosesseissa päättämään Venäjän Etyj-delegaation kokoonpanosta. Muistutin, että päätös tuli heti sen jälkeen, kun Niinistö ja Soini olivat tavanneet Yhdysvaltain kongressin puhemiehen Boehnerin (lausutaan "beiner") 2.7. Sanoin, ettei Suomen johdon näin moukkamainen ja ylimielinen käytös olisi mahdollista ilman Yhdysvalloilta saatuja takuita.
Illalla menin hyvän ystäväni Peter Iiskolan kanssa Nevskille kävelemään ja ravintolaan nauttimaan maukasta ateriaa. Peter on hyvää seuraa, koska hän on kokenut juristi, entinen käräjätuomari, myös kokenut diplomaatti ja entinen pääministerin poliittinen avustaja sekä ollut myös STT:n toimituspäällikkö. Peterin näkemyksillä on siis perspektiiviä. Kävimme asiaa läpi eri näkökohdista ja pohdimme seurauksia. Asiahan on nyt kanteluni perusteella tutkittavana oikeuskanslerilla.