Tiedotustilaisuuden jälkeen annoin pitkän haastatteln NTV-televisiokanavalle historian väärentämisen ongelmasta. Sanoin, että toisen maailmansodan historian väärentäjien perusviesti on Hitlerin ja natsien rikosten oikeuttaminen ja Venäjän uhkaaminen niiden toistamisella. Kysymyksessä on Venäjä-vastainen hyökkäysvalmistelu. Ukrainan ja Baltian maissa natsismin palvonta on hallitustasolla, koska kyseiset maat eivät allekirjoittaneet Pariisin rauhansopimusta, toisin kuin esimerkiksi Suomi. Toimittaja kysyi myös suomalaisesta revansismista liittyen Patrushevin äskeiseen lausuntoon. Totesin, että kysymys on nyt uudentyyppisestä revansista, Ukrainan kriisin myötä nousseesta Suomen puolustusvoimien sisäisestä kapinaliikkeestä. jota johtaa strategian laitoksen ent. johtaja everstiluutnantti Torsti Sirén. Hän on esimerkiksi vaatinut Karjalaa palautettavaksi ja Venäjää hävitettäväksi. Sirén on luonut ympärilleen suomalaisista upseereista koostuvan kannattajajoukon. Suomen puolustusvoimat ei ole kuitenkaan tehnyt mitään tämän koplan likvidoimiseksi, joten sillä on virallinen hyväksyntä. Katso kuva NTV:n haasttattelutilanteesta:
Mediasota alkoi täydellä teholla jo eilen, kun vierailin Venäjän valtakunnallisen 5-kanavan keskusteluohjelmassa. Se lähetetään Pietarista, mutta näkyy kaikkialla Venäjällä. Olen aikaisemminkin vieraillut useampaan kertaan samassa ohjelmassa. Aiheena oli "Kansa vai kansakunta?" (Narod ili natsija). Studiossa keskusteltiin lähinnä venäläisen nationalismin tilasta. Keskustelimme tutkijoiden, yleisön ja soittajien kanssa kansallismielisyydestä, kansan käsitteestä ja venäläisestä patriotismista ja vertailimme sitä länsimaiden kansallismielisyyteen. Totesin että natsismin ja fasismin raskasta taustaa vasten länsimaiset kansat etsivät itseään ja monet länsimaiset uudet nationalistiset puolueet tuntevat läheisyyttä terveeseen venäläiseen patriotismiin. Totesin, että kansakunta ja kansallismielisyys (natsija, natsionalizm) ovat länsimaisia käsitteitä kuten kommunismikin. Ne on tuotu Venäjälle ulkoa. En sanoisi että Venäjällä juurikaan on varsinaista nationalismia, sen sijaan on uudenlaista venäläistä patriotismia. Kaiken kaikkiaan keskustelu oli erittäin tärkeä ja mielenkiintoinen ja aika loppui ikävästi kesken. Ohjelma oli vauhdikas ja monipuolinen: studioon otettiin puhelimitse yleisökysymyksiä, erillinen nettistudio tarkkaili tilannetta ja studiodebatti oli jännittävää. Venäläisetkin asiantuntijat väittelivät natinalismin länsimaisesta alkuperästä ja siitä, voiko se olla venäläistä. Kommentoin myös EU-maissa päätään nostaneita kansallismielisiä puolueita, jotka ovat kiinnostuneita Venäjän konservatiivisesta nationalismista. Lopuksi studioyleisön tyttöset pyysivät yhteiskuvaan ja ottivat selfieitä. Katso kuvia 5-kanavan studiolta:
5-kanavan studiokeskustelun jälkeen kiiruhdin Pietarin keskustaan Nevskille Norodnyi Soborin järjestämään konferenssiin, jonka aiheena oli länsimaistyyppisen lastensuojelun ja homopropagandan vastustaminen. Tilaisuudessa pantiin tyytyväisinä merkille perhevastaista propagandaa levittäneen pohjoismaisen ministerineuvoston häipyminen Pietarista. Toimiston julistaminen Venäjälle vahingolliseksi "ulkomaiseksi asiamieheksi" eli ulkomaan rahoittamaksi agentiksi oli nimenomaan Narodnyi Soborin aloite. Pidin esitelmän tuoreimmista tapahtumista sekä Suomen ja Venäjän lainsäädännön eroista. Kuuntelin myös joukon kiinnostavia alustuksia. Hyvä ystäväni Anatoli Artjuh, Vitali Milonovin pitkäaikainen avustaja ja Pietarin ja Venäjän homopropagandalain tärkeä taustavaikuttaja, kertoi säveltämästään lastensuojelun ja homopropagandan vastaisesta oopperasta, jota kuuntelimme hänen autossaan Nevskillä ajellessamme. Anatoli on nimittäin varsinaiselta ammatiltaan muusikko ja säveltäjä. Anatoli lahjoitti myös tuoreen kirjansa "Heidän Taistelunsa" (Ih Kampf), joka kertoo pietarilaisten homopropagandan vastustajien voittokulusta. Aluksi kirjan nimeksi olis tarkoitus tulla "Milonovin avustajan muistelmat". Vitali Milonovhan on kuuluisan homopropagandalain isä. Ohessa kuva tilaisuudesta ja muutamista kirjan sivuista: