Wednesday, April 16, 2014

Johan Bäckmanin sensuroimaton haastattelu Pressiklubille

Ruben Stiller haastatteli minua Pressiklubiin 10.4.2014 ja esitti kysymykset etukäteen kirjallisesti. Koska televisiossa esitettiin vain pieni katkelma vastauksistani, julkaisen ohessa vastaukseni Pressiklubin kysymyksiin kokonaisuudessaan.

Ruben Stiller: Johan, onko sinulla mitään tekemistä Finnbay-sivuston kanssa?

Johan Bäckman: Ei ole. Huomasin sivuston vasta äsken, kun Suomen ulkoministeriö käynnisti Finnbaytä vastaan hillittömän parjauskampanjan. Ilmeisesti sivustolla oli joku sellainen näkemys, jonka Suomen ulkoministeriö haluaa kieltää.
     Mielestäni Finnbayn sivustolla on vähemmän disinformaatiota kuin Suomen ulkoministeriön sivuilla tai suomalaisella uutissivustolla keskimäärin. En ole muuten tähän asti edes oikein ymmärtänyt, missä se Finnbayn väärä tieto on. Mutta joka tapauksessa tämä kertoo Sarasvuon potkujen ohella olennaisen Suomen sananvapaustilanteesta.
     Finnbay on oikeastaan aika vetävä ja kiinnostava sivusto. Siellä on enimmäkseen italialaisen uutistoimisto Ansan uutisia. Ehkä Finnbayn vetävyys häiritsee, koska se voi olla kiinnostavampi kuin suomalaiset latteat uutissivustot.
     Täytyy muistaa miten Finnbay-skandaali alkujaan puhkesi. Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen vastasi Twitterissä brittiläisen Edward Lucasin vaatimukseen, joka koski Finnbayn sisältöjä. Edward Lucas on Viron suojelupoliisin kouluttaja. Himasen kuuliainen Twitter-vastaus nousi heti uutiseksi. 
     Hannu Himanen on muutenkin yhteistyössä Viron suojelupoliisin kanssa Suomen-vastaisissa informaatio-operaatioissa. Esimerkiksi viime keväänä Yleisradion työntekijöille järjestettiin salainen koulutustilaisuus, jossa luennoi Viron suojelupoliisin komisario Martin Arpo. Hänen kanssaan luennoi Hannu Himanen. Arpo on erikoistunut Venäjän vastaisiin informaatio-operaatioihin. Mukana oli myös toimittaja Jarmo Mäkelä, tärkeä osa Yleisradion Venäjä-vastaisten informaatio-operaatioiden suunnittelua. Tuon koulutustilaisuuden tarkoitus oli lietsoa Yleisradion toimittajiin venäläisvastaista hysteriaa ja muokata suomalaisten Venäjä- ja Nato-asenteita. Yleisradion työntekijöitä kiellettiin kertomasta tilaisuudesta ulkopuolisille. 
     Himasen ja ulkoministeriön hyökkäyksessä Finnbaytä vastaan on kysymyksessä sama Viron Suomeen kohdistama informaatio-operaatio. Sen tarkoitus on neutralioida Venäjän median vaikutus suomalaisten ja Suomessa asuvien venäjänkielisten keskuudessa lietsomalla russofobiaa ja leimaamalla venäläinen tiedonvälitys epäluotettavaksi ja valheelliseksi.

Ruben: Lainaus Kohudosentti-blogista: "Sanoman toimittajat eivät ole toimittajia vaan Naton sotilaita ja vakoojia. Sanoman medioissa Krimin asiaa käsitellään yksipuolisesti Venäjän-vastaisesta näkökulmasta ja pyritään lietsomaan suomalaiset Venäjä-vastaiseen sotapsykoosiin... Krimin kriisin myötä Sanoma on siirtynyt avoimeen sotapropagandaan..." Miten tämä yritys nostaa sotapsykoosia näkyy Hesarin jutuissa?

Johan: Helsingin Sanomat ei enää ole sanomalehti vaan elimellinen osa Yhdysvaltain ja Naton sotilaallisia operaatioita. Sama koskee kaikkia Sanoma osakeyhtiön medioita. Niissä lietsotaan jatkuvasti eri muodoissa Venäjän vastaista russofobiaa ja Nato-myönteistä kiihotusta. Tavoitteena on muuttaa suomalaisten Nato-kanta myönteisemmäksi ja Venäjä-kanta kielteisemmäksi.
   Ukrainan tapahtumien myötä Nato ja Yhdysvallat ovat aktivoituneet voimakkaasti myös Suomessa ja käynnistäneet erityisen informaatio-operaation Sanoma osakeyhtiön medioissa. Sanoman ylimmässä johdossa on Yhdysvaltain ja Ison-Britannian kansalaisia, jotka johtavat tätä mediaoperaatioita.
   Sanoma Osakeyhtiö on tosiasiassa Naton ja Yhdysvaltain armeijan informaatio-osasto Venäjä-vastaisella pohjoisrintamalla. Aseet on suunnattu suomalaisia vastaan ja kohdistettu suomalaisten mieleen tarkoituksena muuttaa kansalaisten Nato-asennoituminen myönteisemmäksi.
   Siksi Sanoma osakeyhtiön toimittajia ei missään tapauksessa tule kohdella toimittajina vaan sotilaina ja vakoojina. Heitä ei missään tapauksessa saa päästää ilman valvontaa Venäjän federaation alueelle. Heidän mahdollinen Venäjän federaation alueella oleva omaisuutensa pitää ottaa valtion haltuun. Myös kaikki Sanoman Venäjällä olevat toiminnot tulee lakkauttaa ja omaisuus takavarikoida. Jos tulee poikkeustila, Sanoman johto on eristettävä yhteiskunnasta. Varoitukseni Sanoma osakeyhtiön toiminnan todellisista motiiveista on onneksi ollut hyvin esillä Venäjän medioissa.
   Tosin Sanoma on jo konkurssitilassa. Odotan yrityksen päätyvän konkurssiin kuuden kuukauden sisällä. Helsingin Sanomat todennäköisesti lopettaa ilmestymisen paperilehtenä kolmen kuukauden sisällä. Sanoma ajaa toimintojaan alas joka puolella.

Ruben: Esitit Russia Todayn ja Pietarin 5-kanavan tv-kameroille julkisen anteeksipyynnön koko länsimaailman puolesta. Mistä pyysit anteeksi?

Johan: Länsivallat nostivat valtaan Kiovan laittoman fasistijuntan, joka uhkaa Venäjän ja koko Euroopan turvallisuutta. Vielä senkin jälkeen, kun Kiovan fasistijuntta paljasti todelliset karvansa, EU-ulkoministerit ja Yhdysvallat on jatkanut sen tukemista. Kiovan fasistijuntta on uhannut joukkomurhata miljoonia venäläisiä. Fasistijuntta myös ihannoi juutalaisten murhaajia, kuten natsirikollista Stepan Banderaa. Kysymys on kansallissosialistisesta vallankumouksesta, jota länsi tukee. Samalla länsimaat haluvat estää Krimin kansanäänestyksen uhkailemalla Venäjää ja Krimin asukkaita sotilaallisesti, järjestämällä epämääräisiä harjoituksia ja joukkojen liikkeitä. Väite Krimin kansanäänestyksen laittomuudesta on perätön, sekin kuuluu länsimaiden valhepropagandaan. On suuri häpeä, että länsi tukee natseja ja haluaa estää demokratian toteutumisen Venäjällä. Siksi pyysin länsimaiden puolesta anteeksi.

Ruben: Onko Venäjällä media objektiivisempi kuin Suomessa?

Johan: Totta kai. Suomessa ei varsinaisesti ole mediaa. Suomessa ei edes ymmärretä, mitä tiedonvälitys tai uutisointi ovat. Suomessa toistetaan vanhoja tietoja ja latteuksia. Yleensä kaikki Suomessa uutisena julkaistut kirjoitukset ovat vanhojen latteuksien tylsiä muunnelmia. Mahdollinen uusi tieto on aika peitelty vanhoilla latteuksilla. Sama uutinen julkaistaan aina uudestaan hieman eri asussa. Suomessa ei siten ole varsinaisesti toimittajiakaan. Katso vaikka suomalaista internettiä: samat uutiset ovat päivittäin melkein samassa asussa joka paikassa. Sen sijaan Venäjällä on valtavan monipuolinen ja mielenkiintoinen media. Siellä on tuhansia televisiokanavavia, valtava määrä Internet-julkaisuja. Venäjällä on enemmän sananvapautta kuin Suomessa.

Ruben: Lainaus Kohudosentti-blogista: "Venäjä on suvereeni, ylivoimainen ja täysin voittamaton! Alas Kiovan fasistijuntta! Alas EU-saasta!"

Johan: Nuo lauseet oli kirjoitettu Krimillä yleisessä hurmoksessa, kun vaalipäivänä kansa itki ilosta Venäjän lippujen hulmutessa. Krim oli pelastettu Ukrainan kehitysmaatasolta Venäjän kehittyneemmän talouden ja oikeusjärjestelmän piiriin. Kansanäänestys oli viety läpi huolimatta Euroopan unionin, Yhdysvaltain ja Naton kansainvälisen oikeuden vastaisista sotilaallisista uhkauksista. Venäjä on hallinnut tilannetta suvereenisti alusta asti. Venäjä on säilyttänyt yllätysedun itsellään.

Ruben: Miten näet oman roolisi suomalaisen julkisuuden näyttämöllä?

Johan: Vastaan toimittajien kysymyksiin.

Ruben: Kohdistuuko Suomeen disinformaatiokampanja?

Johan: Kyllä. Suomeen kohdistuu merkittävä vieraan valtion turvallisuusviranomaisten järjestämä disinformaatiokampanja. Sen tarkoituksena on estää Venäjään ja venäläisiin liittyvien kysymysten avoin ja rehellinen käsittely Suomen tiedotusvälineissä. 
     Kun Suomen heikkoa ihmisoikeustilannetta, erityisesti lasten huostaanottoja alettiin käsitellä Venäjän medioissa liian totuudenmukaisesti, Suomessa alettiin pelätä, että se vaikuttaisi mielialoihin myös Suomessa. Näin ollen alettiin tutkia, miten Venäjän medioiden vaikutus Suomessa voitaisiin estää. Ensinnäkin Suomen medioita kiellettiin raportoimasta totuudenmukaisesti sitä, mitä Venäjän medioissa kerrotaan.
     Suomessa viranomaisilla ja suojelupoliisilla ei ole osaamista disinformaatiokampanjoissa. Näin ollen neuvoa kysyttiin Virosta, missä Viron suojelupoliisilla eli Kapolla on vuosien kokemus disinformaation levittämisessä. Se liittyy Viron laittomaan apartheid-politiikkaan ja venäläisen väestönosan alistamiseen. Viron suojelupoliisi Kapo levittää hyvin aktiivisesti erilaista disinformaatiota ja propagandaa, myös henkilöihin kohdistuvaa, jonka tavoitteena on varmistaa apartheid-politiikan jatkuminen. Viron suojelupoliisin informaatio-operaatioita johtaa komisario Martin Arpo, joka käy usein Suomessa.  
     Suomen suojelupoliisi järjesti jokin aika sitten itse valikoimilleen suomalaisille toimittajille salaisen koulutusmatkan Viron suojelupoliisin luokse Tallinnaan. Tämä salainen matka herätti jonkin verran kummastusta myös Suomen toimittajapiireissä, asiasta kirjoittivat ainakin Journalisti, Hymy ja Alibi. Salaisen matkan sisältö ei kuitenkaan ole tiedossa, koska sille osallistuneita suomalaisia toimittajia on kielletty puhumasta mitään. Todennäköisesti matkalle osallistuneet toimittajat värvättiin Viron, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian turvallisuusviranomaisten informaatio-operaatioihin. Sehän ei onnistuisi Suomen maaperällä, mutta Virossa se ei ole mikään ongelma. Vain suojelupoliisi tietää, ketkä suomalaiset toimittajat värvättiin. 
     Suomen Moskovan suurlähetystössä suunniteltiin myös informaatio-operaatiota Venäjän median vaikutuksen neutraloimiseksi Suomessa. Tehtävään valittiin eräs Suomessa asuva neuvostoliittolaissyntyinen henkilö, mutta se ei johtanut mihinkään. Suomen ulkoministeriö myös värvää venäläisiä toimittajia, lahjoo heitä Suomen-matkoilla ja sanelee, mitä kirjoitetaan ja mitä lähteitä käytetään. Toistaiseksi tämäkään ei ole juuri tuottanut näkyvää tulosta. 
    Lopulta turvallisuusviranomaiset päättivät ratkaista tilanteen lisäämällä Venäjän hallituksen politiikkaa vastaan suuntautuvaa venäjänkielistä uutisvälitystä Suomessa. Yleisradio päätti aloittaa venäjänkieliset tv-uutiset, joiden tarkoitus on yksinomaan propagandistinen. Ylen venäjänkieliset tv-uutiset on taitavaa Venäjä-vastaista propagandaa. Uutiset on laadittu mahdollisimman epävenäläisiksi, niihin ei sisälly mitään positiivista tai vetoavaa Venäjästä, venäläisyydestä tai ortodoksiuskosta. Venäjänkielisen uutistoimituksen palveluksessa ei ole yhtäkään venäläistä. Tarkoitus on ehkäistä Suomessa asuvia venäläisiä identifioitumasta Venäjään ja ortodoksiuskoon. Kysymys on niin sanotusta kotiuttamisesta, joka Suomessa tarkoittaa Venäjä-vastaisuuden omaksumista. 
     Yleisradiossa käynnistettiin myös Venäjän verkossa -radiokatsaus, joka sisältää suomalaisille suunnattua Venäjän medioita vastaan suunnattua propagandaa. Sen tarkoitus on todistella, että kaikki Venäjän tiedotusvälineiden välittämä tieto on valhetta. Tämä materiaali on suunnattu suomalaiselle väestölle. Sitä toimittaa Viron suojelupoliisin kouluttaja, entinen toimittaja Jarmo Mäkelä. 
     Hiljattain Viron suojelupoliisi järjesti Yleisradion koko henkilökunnalle salaisen koulutustilaisuuden. Siihen osallistuivat Viron suojelupoliisin komisario Martin Arpo, joka on erikoistunut poliittiseen propagandaan ja disinformaatioon, jo edellä mainittu Jarmo Mäkelä sekä Suomen Moskovan lähettiläs Hannu Himanen. Yleisradion henkilökuntaa kiellettiin kertomasta tilaisuudesta ulkopuolisille.

Ruben: Mitä Suomen media kertoo väärin Ukrainan tilanteesta? 

Johan: Yleensä minua häiritsee, kun Suomen medioissa puhutaan Ukrainasta. Eihän mitään Ukrainaa ole enää olemassa. Kiovassa on nyt vallankaappausjuntta, joka nousi valtaan kansallissosialistisen vallankaapauksen tuloksena helmikuun lopulla. Kiovan juntta on erittäin äärioikeistolainen ja fasistinen: vallankumouksen symboli oli hakaristitunnus, vallankumouksen iskujoukko Oikea sektori on äärimmäisen väkivaltainen, antisemitistinen ja venäläisvastainen, vallankumousjuntan eturivin jäsenet ovat uhanneet venäläisiä ydinaseilla, joukkomurhalla, fasistijuntta ihannoi natsikätyriä ja juutalaisten murhaajaa Stepan Banderaa jne. 
    Kiovan fasistijuntta on äärimmäisen vaarallinen, on selvää ettei Venäjä voi sitä hyväksyä missään olosuhteissa. Suomen medioissa annetaan kuitenkin ymmärtää, että olisi muka olemassa jonkinlainen laillinen Ukraina, joka olisi jotenkin tasavertainen neuvottelukumppani esimerkiksi Venäjän tai Yhdysvaltain kanssa ja että se voisi istua vaikka neuvottelupöytään. Tosiasiassa fasistijuntta bluffaa, sillä ei ole mitään valtaa missään.