Thursday, August 19, 2010

Mari Kiviniemen menetetty tilaisuus

Valtiotieteiden tohtori, dosentti Johan Bäckman (kuvassa) arvioi pääministeri Mari Kiviniemen suhtautumista kokoomusministereiden vaarallisiin Venäjä-lausuntoihin.

Pääministeri Mari Kiviniemellä oli tänään suuri tilaisuutensa, kun hän otti etäisyyttä kolmen kokoomusministerin Venäjä-lausuntoihin.

Ulkoministeri, valtiovarainministeri ja puolustusministeri olivat tapansa mukaan vähätelleet ja panetelleet Venäjää sanomalla, että se ei ole suurvalta. Mieleen tuli ulkoministeri Erkko, joka vähän ennen talvisotaa neuvoi Paasikiveä: Unohda että Venäjä on suurvalta!

Mutta silloin näin puhui vain Erkko yksityisessä kirjeessä, nyt äänessä oli peräti kolme ministeriä kaikilla mahdollisilla foorumeilla kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kiviniemi teki virheen sanoessaan, että se oli vain kokoomuksen eikä hallituksen kanta. Tosiasiassa kolmen ministerin lausunto kertoi totuuden hallituksen linjasta.

Vaikka Kiviniemi aivan oikein otti etäisyyttä kokoomusministereihin, hän olisi voinut selvemmin määritellä hallituksen linjan, joka edelleen jäi tietämättömyydellään ja ammattitaidottomuudellaan kukkoilevien Stubbin, Häkämiehen ja Kataisen varaan.

Kun Kiviniemi ei uskaltanut sanoa enempää, Suomen ulkopolitiikka sai sekavan, epävarman ja vaarallisen leiman. Venäjän tuohtunut, paheksuva ja hämmentynyt reaktio ei ollenkaan parantanut tilannetta. Ilmapiiri muuttui selvästi painostavammaksi, mitä Kataisen ylimielinen naureskelu ei mitenkään vähentänyt.

Sitä paitsi: mistä ihmeestä kokoomus saa väärät ja valheelliset tiedot siitä, että Venäjä olisi taloutena vain Hollannin kokoinen? Eikö ministereillä ole oikeata tietoa? Onko muillakin suomalaisilla ministereillä yhtä huonot tiedot maailman asioista?

Venäjä tietysti on globaali geopoliittinen suurvalta, se on jo enemmänkin. Se rakentaa uutta suvereenin demokratian ja vapauden imperiumia. Mutta Kataisen mielestä Venäjää ei kannata kuulla, kun se muka on vain Hollannin kokoinen.

Ylimielisyydellä on hintansa. Se nähtiin viime vuonna, kun äidiltään Rimma Saloselta Venäjällä laittomasti siepattua venäläistä pikkupoikaa Anton Salosta pidettiin kaikkien sopimusten ja lakien vastaisesti kuukausi panttivankina Suomen Pietarin konsulaatissa, kunnes poika salakuljetettiin suomalaisen diplomaattiauton takakontissa Suomeen. Venäjä piti tapahtumaa lakien ja kansainvälisten sopimusten törkeänä rikkomisena, Stubbin mielestä asiassa tehtiin ”inhimillisesti katsottuna oikein”. Moniosaaja Stubb varasi itselleen tapahtumaketjussa niin poliisin, syyttäjän, tuomarin kuin sosiaalityöntekijänkin roolin.

Viimeistään tässä vaiheessa Venäjällä huomattiin kokoomuksen häikäilemättömät, mafiamaiset otteet. Huolestuneisuutta herättää myös kokoomusministerien satumainen tyhmyys. Se aiheuttaa myös hämmennystä, suoranaista tyrmistystä, kuten Mari Kiviniemen kasvoilta tänään näkyi.

Stubbin kaudella Suomen ulkopolitiikka on ajautunut miinakentälle. Virheitä on tehty aivan liikaa. Kysymys on eräänlaisesta oranssista vallankaappauksesta. Kiviniemellä olisi ollut tilaisuus laittaa kokoomusjuntta ruotuun. Stubbin linja on vaarallisempi kuin Erkon linja.


JOHAN BÄCKMAN