Friday, February 5, 2010

Tiedote: Anton Salosen sieppaajat oikeuteen Balahnassa

Tiedote

Venäjän syyttäjäviranomainen on nostanut syytteet neljää Venäjän kansalaista vastaan Anton Salosen sieppauksesta Balahnan kaupungissa 12.4.2009, ilmoitti johtava syyttäjä Ilja Shirokov tänään.

Anton Salonen siepattiin äidiltään 12.4.2009 Balahnan kaupungissa Venäjällä isänsä Paavo Salosen ja neljän avustajan toimesta. Aluksi syyttäjäviranomainen teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, mutta myöhemmin ylempi syyttäjäviranomainen käynnisti asiassa tutkinnan Venäjän rikoslain artiklan 126 mukaisesta alaikäiseen kohdistuneesta sieppauksesta.

Paavo Salosta avustaneet neljä henkilöä ovat nyt syytteessä alaikäiseen kohdistuneesta sieppauksesta ja heitä uhkaa 6-15 vuoden vankeustuomio. Syytetyt ovat vapaalla mutta matkustuskiellossa.

Oikeudenkäynti järjestetään Balahnan kaupungin oikeudessa maaliskuun aikana. Rimma Salonen osallistuu itse oikeudenkäyntiin todistajana.

Anton Salosen sieppauksen jälkeen hänet vietiin Suomen Moskovan lähetystöön ja sieltä Suomen ja Venäjän rajalle, missä lapsi yritettiin 14.4.2009 tuloksetta viedä rajan ylitse Suomeen. Lapsi ja isä piilottelivat kolmisen viikkoa Suomen Pietarin konsulaatissa, kunnes oikeusasioiden erityisasiantuntija, konsuli Simo Pietiläinen kuljetti heidät diplomaattiauton takakontissa Suomeen 8.5.2009.

Paavo Salosta ja Simo Pietiläistä koskeva rikosasia on tutkittavana sekä keskusrikospoliisissa Suomessa että Venäjän valtakunnansyyttäjän alaisessa tutkintakomiteassa Moskovassa.

Ministerit Alexander Stubb ja Jyri Häkämies ovat julkisesti todenneet, että Anton Salosen sieppauksessa Venäjältä Suomeen toimittiin "oikein".

Lue Venäjän lähetystön tiedote asiasta: http://www.rusembassy.fi/Files/salonen-fin.pdf

Lisätietoja: Johan Bäckman, 040 503 5474