Monday, February 1, 2010

"Sofi Oksanen on natsi", osa 2

Kuopiolaisen vasemmistonuoren Heidi Komulaisen kohuteksti "Sofi Oksanen on natsi" sai aikaan odotettua kiehuntaa ainakin Komulaisen oman blogin keskusteluosiossa. On vieläkin todettava, että harva uskaltaa yhtä rohkeaan tekoon kuin Heidi.

Sofi Oksanen on koko suomalaisen kirjallisuus- ja muun kulttuuriestablishmentin monesti palkittu itseoiketettu rouva erinomaisuus, joka ei edes tiedä eikä ymmärrä mitä kritiikki (tai kirjallisuus) on. Ja sitten Kuopion Heidimme lohkaisee.

Nyt Heidi on palannut asiaan uudessa kirjoituksessaan Sofista. Heidi kertoo nyt siitä, miten tuo kuuluisa lause syntyi. Näin Heidi:

"Mietin sen viisi sekuntia, upotanko arvosteluuni lauseen “Sofi Oksanen on natsi” vai en, mutta koska se oli ensimäinen ajatus kirjan lopetettuani, päädyin kirjoittamaan sen julki."

Näin yksinkertaista se on.

Kuten aikaisemmin kerroimme, Sofi Oksanen on oman kertomansa mukaan myös lopettanut kirjoittamisen.

Heidin tekstien innoittamana SAFKA kaavailee nyt Sofi Oksanen -konferenssin järjestämistä, mahdollisesti Virossa. Tarkoitus on pohtia, mikä ja mitä Sofi Oksanen todella merkitsee itselleen ja muille. Tavoitteena on julkaista puheenvuoroista ja tutkimusartikkeleista myös kirja.