Thursday, December 3, 2015

Suomi luopui Pariisin rauhansopimuksesta

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantilan ilmoituksen mukaan Suomi on luopunut Pariisin rauhansopimuksesta. Mantila lausui 28.11. Aamu-tv:ssä seuraavaa: "Pariisin rauhansopimus lakkasi olemasta 25 vuotta sitten, eikä sitä tarvitse noudattaa." Mantilan lausunto lähetettiin television lisäksi radiossa ja myös YLE:n uutisena.

Ilmoitus on herättänyt paljon huomiota ulkomailla, koska Pariisin rauhansopimuksessa määrätään Suomen rajoista ja Ahvenanmaan demilitarisoinnista. Mantilan ilmoitus tarkoittaa myös, että Suomi on palannut Venäjän kanssa Pariisin rauhansopimusta edeltäneeseen välirauhan tilaan.

Venäjällä ei kuitenkaan olla Mantilan kanssa asiasta samaa mieltä, koska Pariisin rauhansopimukseen voi hakea muutoksia vain YK:n päätöksellä. Myös suomalaisten asiantuntijoiden mukaan Pariisin rauhansopimus on voimassaolevaa lainsäädäntöä Suomessa. Sopimus löytyy mm. oikeusministeriön voimassaolevan lainsäädönnön tietokannasta Finlexistä.

Venäjän mediassa onkin vaadittu Mantilan eroa. Todennäköisesti valtioneuvoston Nato-kampanja saa tästä vain uutta tulta ja Mantila päin vastoin palkitaan onnistuneesta Venäjä-vastaisesta provokaatiosta.

Lisätietoa hetken kuluttua.