Monday, August 10, 2015

Helsingin Sanomien toimittaja panetteli venäläisiä tyhmiksi, sivistymättömiksi ja typeriksi

Poliisihallitukseen jätetyssä tutkintapyynnössä pyydetään selvittämään, onko Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimittaja Tuomas Muraja syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuvaillessaan Facebook-kirjoituksissaan venäläiset tyhmiksi, sivistymättömiksi ja typeriksi narkomaaneiksi ja väkivaltarikollisiksi. Muraja on profiloitunut toimittajana, joka vastustaa nettirasismia ja opastaa tekemään siitä tutkintapyyntöjä. Sanoma-konserni ei ole irtisanoutunut Murajan verkkorasismista. HS:n verkkopäätoimittaja Petri Korhonen on vastannut tiedusteluihin vitsailemalla. Sanoma-konsernin verkkorasismi on herättänyt laajaa järkytystä sosiaalisessa mediassa ja venäläisten keskuudessa kouluisssa, työpaikoilla ja oppilaitoksissa. On esimerkiksi kysytty, miten Sanoma-konserni voi toimia Venäjällä, jos sen palkittu politiikan ja talouden toimittaja pitää venäläisiä tyhminä, sivistymättöminä ja typerinä. Muraja-skandaalin aikana Sanoman kurssi on ajautunut syöksykierteeseen. Muraja itse pyytää Twitterissä lisää rahoitusta "Faktabaari"-hankkeelleen. 

On yleisesti tiedossa, että Sanoma-konserni ja Helsingin Sanomat erityisesti suhtautuu Venäjään ja venäläisiin erittäin halventavasti ja vihamielisesti.

Yllätys kuitenkin on, että Helsingin Sanomien palkittu toimittaja parjaa venäläisiä tyhmiksi, sivistymättömiksi ja typeriksi Facebook-viesteissään.

Helsingin Sanomien toimittaja Tuomas Muraja kirjoitti eräälle venäläiselle henkilölle myöhään illalla 7.8.2015 seuraavat Facebook-viestit:

"Opettele kirjoittamaan. Me olemme käyneet koulumme loppuun, emme [ole] narkkareita, jotka pahoinpitelevät, kun ei osaa argumentoida. Venäläinen tapa eli tyhmyys, sivistymättömyys ja typeryys ja toi ihme mieltymys motoristien panemiseen koko ajan anustappeineen. Me tosisuomalaiset ei tykätä tuollaiseta. Mut pane vain, tule kaapista. Ai mut se on kiellettyä teillä, vaikka pressakin tekee sitä vielä julkisissa valokuvissa"
Venäläisen keskustelijan kysyessä onko Muraja humalassa, tämä vastasi olevansa "töissä". Netistä löytyvien tietojen mukaan Muraja on Helsingin Sanomien toimittaja ja Sanoma-konsernin palveluksessa.

Tällä hetkellä poliisia on pyydetty tutkimaan, ovatko em. lauseet todellakin Helsingin Sanomien toimittajan Tuomas Murajan kirjoittamia Facebook-viestejä. Jos ovat, hänet voidaan tuomita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen. Muraja on panetellut venäläisiä kansanryhmänä kuvailemalla heitä tyhmiksi, sivistymättömiksi ja typeriksi ja lisäksi esittänyt muita venäläisiä halventavia väitteitä.

Esitin tänään Twitterissä HS:n verkkopäätoimittaja Petri Korhoselle kaksi kysymystä: mikä on Murajan asema Sanoma-konsernissa, ja vastaako Murajan rasistinen FB-viestittely Sanoma-konsernin eettistä ohjeistoa. Yli 60 minuutin kuluessa Korhonen ei ole suostunut vastaamaan kysymyksiin, joten vahvistusta Murajan työsuhteen laadusta ei ole saatu. Sen sijaan Korhonen on laskenut asialla Twitterissä leikkiä.

Murajan kirjoitukset ovat herättäneet suurta ihmetystä sosiaalisessa mediassa ja kysymyksiä Sanoma-konsernin eettisistä periaatteista. On esimerkiksi kysytty, miten Sanoma-konserni voi toimia Venäjällä, jos sen palkittu politiikan ja talouden toimittaja pitää venäläisiä tyhminä, sivistymättöminä ja typerinä.

On myös kysytty, miten Sanoma-konserni reagoisi, jos lehden toimittaja kutsuisi FB-viesteissään somaleita tyhmiksi, sivistymättömiksi ja typeriksi.

Omituisinta on se, että rasististen kirjoitusten jälkeen heti seuraavana päivänä 8.8.2015 Murajan havaittiin viestittäneen seuraavaa:

"Olen toimittaja, ja tarkoitukseni on puuttua yhteiskunnan epäkohtiin. Rasismia vastaan toimiminen on perustuslain mukaista ja EU-sopimusten mukaista toimintaa, joka on kaikkien meidän tosisuomalaisten velvollisuus. Se on hallitusohjelmassa, jonka myös perussuomalaiset ovat allekirjoittaneet."
Tässäkin kirjoituksessa Murajaa viljelee käsitettä "tosisuomalainen", joksi hän identoifioi ainakin itsensä.

Vain kaksi päivää ennen rasistisia kirjoituksiaan Muraja julkaisi Helsingin Sanomisssa jutun, jossa moititaan solvaavaa tai uhkailevaa nettikäyttäytymistä ja opastetaan tekemään rikosilmoitus häiriköinnistä netissä.

Mitä ilmeisimmin Muraja ei koe, että venäläisten panettelu ja halventaminen olisi rasismia. Näyttää myös selvältä, että venäläisvastainen piilorasismi on Sanoma-konsernissa eräänlainen normi ja myös edellytys uranousulle.

Yleisesti ottaen Muraja pitää itseään erinomaisena toimittajana, ellei peräti Suomen parhaana. Siitä todistaa oheinen twiittaus: "Joo vaikea olla nöyrä, kun olen niin etevä. Me useasti palkitut osaajat olemme tällaisia. Me kaivamme esiin totuuden."

Muraja twiittaa myös: "Mutta [olen] hyvä työssäni. Tai siis erinomainen, koska [se] aiheuttaa myös teissä epäisänmaallisissa reaktion. Me olemme tosisuomalaisia." Lisäksi Muraja kirjoitti äsken twitterissä näin: "Kiusaajalle sosiaalinen media on kuin suuri koulupiha." Tarkoittaako hän itseään?

Murajan keskusteluita seuratessa on havaittavissa, että hän mistään välittämättä esiintyy korskeasti Helsingin Sanomien toimittajana, syyttää muita rasisteiksi ja peräti uhkailee "ison mediatalon juristeilla", mutta samaan aikaan hän sallii itselleen mitä törkeimmän rasistisen solvaamisen.

Murajaa voi jossakin määrin verrata Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen entiseen johtajaan Torsti Siréniin, joka kutsui FB-viesteissään Venäjää mielisairaaksi naapuriksi ja toivoi Venäjän pian katoavan maailmankartalta. Myös Muraja on työskennellyt sotilastehtävissä mediaoperaatioita johtavana upseerina Afganistanissa ja Kosovossa. Lausuntojensa perusteella Muraja on myös opettanut Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Venäläisvastaisuutta on Helsingin Sanomissa aina arvostettu yli kaiken, joten tästä tempauksesta Muraja saa varmasti palkankorotuksen ja ylennyksen. Hän on myös varteenotettavaa päätoimittaja-aineista, kun paljon tappiota konsernille aiheuttanut journalistinen mitättömyys, päätoimittaja Kaius Niemi saa pian kenkää.

Helsingin Sanomien linjan koventuminen liittyy varmasti siihen, että avoimen vihanlietsonnan ajatellaan nostavan Sanoma-konsernin romahtanutta pörssikurssia. Kurssi on romahtanut lyhyessä ajassa lähes 80 % ja omaisuutta on myyty jopa niin, että toimittajat istuvat Sanomatalossaan alivuokralaisina.

Murajan ulostulot ovat aiheuttaneet paniikkia muissa HS:n toimittajissa, jotka ovat suurella vaivalla kehitelleet venäläisten panettelemiseksi mitä hienostuneempia ja kalliimpia menetelmiä.

Päätelmiä voi tehdä myös oheisesta videohaastattelusta.