Tuesday, May 18, 2010

Tiedote: Astahov lähettää Haloselle nootin

Tiedote

Venäjän presidentin hallinnon lapsiasiainvaltuutettu Pavel Astahov lähettää presidentti Tarja Haloselle kovasanaisen nootin Venäjän kansalaisten kohtelusta Suomessa. Asiasta on kerrottu virallisessa tiedotteessa tänä aamuna, lue tiedote Astahovin virallisilta sivuilta: http://www.rfdeti.ru/news/rubric-1.1/position-1400.html

Yllyke nootille on eilen annettu Kokemäen kaupungin perusturvalautakunnan päätös, jossa äidiltään Suomeen kaapatulta Anton Saloselta kielletään venäjän kielen puhuminen äitinsä kanssa. Kokemäen mukaan Anton Salosella ei ole koskaan ollut Venäjän kansalaisuutta ja äidinkieli on kuulemma suomi. Lisäksi sosiaalitoimi on erikseen kieltänyt Antonilta rukoilemisen, ristinmerkin tekemisen ja kaularistin kantamisen.

Astahov katsoo, että Suomi rikkoo asiassa YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Anton Salosella on syntymästään saakka Venäjän kansalaisuus ja lisäksi myös myöhemmin annettu Suomen kansalaisuus.

Astahovin tänä aamuna laajalle jakaman lehdistötiedotteen mukaan Venäjän kansalaisia sorretaan Suomessa "järjestelmällisesti". "Jokaisessa sivistysvaltiossa ihmisellä on oikeus puhua äidinkieltään", Astahov sanoo tiedotteessaan.

Venäjä on useaan otteeseen protestoinut Anton Salosen tapauksesta. Anton siepattiin äidiltään Venäjällä, piilotettiin Suomen konsulaattiin ja salakuljetettiin diplomaattiauton takakontissa Suomeen. Ulkoministeri Stubbin mukaan asiassa toimittiin inhimillisesti oikein ja Suomen lakien mukaan.

Suomen viranomaiset eivät tunnusta Antonin Venäjän kansalaisuutta ja pitävät takakontissa salakuljetusta oikeutettuna.

Lisätietoja: Rimma Salosen lehdistöedustaja Suomessa, dosentti Johan Bäckman +358405035474, +3581948309

Uutisia aiheesta Venäjällä: