Thursday, December 20, 2012

Pertti Salolaisen antisemistinen lausunto syyttäjän tutkintaan


Valtakunnansyyttäjänvirasto joutuu tutkimaan Pertti Salolaisen antisemitistisen lausunnon. Salolainen väitti 30.11.2012 suorassa tv-lähetyksessä, että Yhdysvaltain juutalaisväestöllä on "rahat ja media käsissä". Salolaisen mukaan tämä "surkea totuus" estää moraalisesti oikean näkemyksen Palestiinan tilanteesta.

Salolaisen näkemys on tyypillinen antisemitistinen salaliittoteoria pahoista juutalaisista, jotka salaa kontrolloivat kaikkea.

Tosiasiassa Salolaisen lausunto on valhetta. Rahat ja media eivät ole juutalaisväestön käsissä Yhdysvalloissa eivätkä missään muuallakaan. Lausunnollaan Salolainen kuitenkin lietsoo antisemitististä hysteriaa.

Salolaisen lausuma on tyypillistä B-luokan poliitikon vessanseinäkirjoittelua. Hän on saanut tukea lähinnä saman luokan poliitikoilta. Ongelma on siinä, että Salolainen tuli pilanneeksi Suomen maineen. Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Mark Weitzman ja Helsingin juutalaisen seurakunnan entinen puheenjohtaja Gideon Bolotowsky syyttivät Salolaista antisemitismistä. Bolotowsky jopa vertasi Salolaisen näkemyksiä rikolliseen antisemitistiseen propagandaan, "Siionin viisaiden pöytäkirjoihin" ja Hitlerin "Mein Kampfiin".

Antifasistiset ihmisoikeusjärjestöt ovat tänään pyytäneet Suomen poliisin ylijohtoa ja valtakunnansyytäjänvirastoa antamaan Salolaisen lausunnolle oikeudellisen arvion. Pahimmillaan Salolainen voi saada tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Joka tapauksessa oikeusviranomaiset joutuvat arvioimaan, vastaako Salolaisen lausuma rikoksen tunnusmerkistöä.

Pahinta asiassa on Salolaisen oma käytös. Sen sijaan että hän pyytäisi julkisesti anteeksi, hän on alkanut syyttää kriitikoitaan Neuvostoliiton kannattajiksi. Ilmeisesti Salolaisen mielestä myös Neuvostoliittoa hallitsi hänen tarkoittamansa juutalainen salaliitto.

Salolaisen toiminta on erittäin vaarallista. Hän on onnistunut siirtämään myös julkista keskustelua suuntaan, jossa antisemitistiset lausunnot hyväksytään harmittomina. Suurempana ongelmana on se, että Suomessa ei vieläkään ole tehty kunnollista selvitystä Suomen ja Hitlerin Saksan läheisestä liittosuhteesta toisen maailmansodan aikana. Puuttuva de-natsifikaatio on eräänä syynä myös Salolaisen käytökselle.

Koskaan ei ole liian myöhäistä. Suomen de-natsifikaatio on aloitettava Salolaisesta.

Oikein hauskaa ja lämmintä joulua kaikille.