Olen tällä hetkellä venäläisen ihmisoikeusdelegaation mukana New Yorkissa ja Washingtonissa seuraamassa meneillään olevien Yhdysvaltain presidentinvaalien loppuhuipennusta. Virallista vaalitarkkailua näissä vaaleissa ei ole juuri ollenkaan, joten saamme tyytyä yksityiseen havainnointiin.
Ihan toinen tilanne oli Venäjän viime vaaleissa, kun tuhannet venäläiset ja tuhatkunta ulkomaista vaalitarkkailijaa, sekä tietysti lukuisat kansainväliset järjestöt, tekivät mahdolliseksi laajan kriittisen keskustelun Venäjän vaaleista. Mutta Yhdysvalloissa se ei ole mahdollista.
Yhdysvaltain presidentinvaalit eivät ole suorat, eivät yleiset, eivät yhtäläiset, eikä vaalisalaisuus toteudu. Yhdysvalloissa vaalit eivät ole harvinaisuus: niitä on kaikkiaan yli 18 000, sillä vaaleilla valitaan presidenttien lisäksi paikalliset sheriffitkin. Mutta kukaan ei valvo tätä prosessia.
Yhdysvalloissa ei ole keskuvaalilautakuntaa, joten vaalien valvonta ja yleistiedon kertominen niistä on vaikeaa. Eniten rikkomuksia ilmenee rekisteröinnissä, sillä äänioikeutettujen on edeltä käsin rekisteröidyttävä voidakseen äänestää. Jopa joka viiden amerikkalainen äänioikeutettu ei ole rekisteröitynyt. Lisäksi esimerkiksi maahanmuuttajien rekisteröinnissä on vaikeuksia.
Rekisteröitymistä koskeva lainsäädäntö vaihtelee osavaltioittain. Lisäksi liikkeellä on "kuolleita sieluja", äänioikeutettuja, jotka ovat rekisteröityneet, mutta jotka eivät ole enää elävien kirjoissa. Äänioikeutettujen rekisteröintiä ja siinä tapahtuneita rikkeitä on hankala valvoa.
Äänestyspaikoilla henkilöllisyyden todistaminen on epämääräistä, koska Yhdysvalloissa tunnetaan erilaisia henkilöllisyystodistuksia. Toisinaan riittää, kun pelkkä nimi katsotaan listasta.
Ennakkoäänestyksen aikana kampanjointia ei ole kielletty, mikä häiritsee demokraattista prosessia. Venäjällä esimerkiksi kaikki kampanjointi on kielletty ennakkoäänestyksen ja vaalien aikana. Mutta ei Yhdysvalloissa (eikä Suomessakaan). Esimerkiksi tv-väittelyt ovat täydessä käynnissä ennakkoäänestyksen aikana.
Yhdysvalloissa äänestys tapahtuu elektronisilla tietokoneilla, jotka eivät anna äänestystapahtumasta kuittia. Käytetty tietokoneohjelmisto on salainen, koska sen suunnitelleet firmat pitävät sitä liikesalaisuutena. Näin ollen äänestysprosessia ja ääntenlaskentaa ei voida kriittisesti tutkia.
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ei ole käytännössä mitään riippumatonta vaalitarkkailujärjestelmää. Käsitys vaalitarkkailusta on epämääräinen ja ristiriitainen. Ulkomaista vaalitarkkailua ei ole käytännössä lainkaan. ETYJ ei ole vuosiin päässyt tutkimaan Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Itsekin olen paikan päällä vain yksityishenkilönä tarkkailemassa sitä, minkä seuraaminen on mahdollista. ETYJ-tarkkailijat liikkuvat täällä vain turisteina, koska heitä ei päästetä äänestyspaikoille.
Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on kahden pääehdokkaan lisäksi muitakin ehdokkaita, mutta heidät on suljettu kokonaan julkisen keskustelun ulkopuolelle. Jopa heidän rekisteröitymisessään ehdokkaiksi on vaikeuksia mm. painostuksen vuoksi.
Muut ehdokkaat ovat perustuslakipuolueen Virgil Goode, oikeudenmukaisuuspuolueen Rocky Anderson, libertariaanipuolueen Gary Johnson ja vihreiden Jill Stein, joka hiljattain pidätettiin vaalikampanjan aikana. Muut kuin kaksi pääkandidaattia ovat käytännössä täydellisessä mediasaarrossa. Ainoastaan venäläinen tv-kanava Russia Today järjesti näille neljälle kandidaatille vaaliväittelyn.
Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat eräänlainen BB-tyyppinen reality-show, jossa kahden kandidaatin elämää tutkitaan ja esitellään. Näissä vaaleissa on paljon pelissä: tuloksista riippuu öljyn hinta, dollarin kurssi, maailmantalous ja ulkopolitiikka. Harvoin Yhdysvaltain presidentti on istunut vain yhden kauden, mutta nyt poikkeuksellinen vaihdos on mahdollinen.
Venäläisdelegaation mukana matkani jatkuu New Yorkissa ja Washingtonissa tämän viikon. Lähipäivinä tapaan Venäjän YK-lähettilään Vitali Churkinin, jonka kanssa aion keskustella Suomen ihmisoikeustilanteesta.
Raportoin tämän viikon tapahtumista tällä palstalla.
Vastaan mielelläni kysymyksiin puhelimitse tai tekstiviestitse numerossa 040 503 5474