Thursday, March 1, 2012

Johan Bäckman tarkkailemassa Venäjän presidentinvaaleja, osa 1

Olen jo toistamiseen virallisena kansainvälisenä vaalitarkkailijana Venäjän vaaleissa. Joulukuussa seurasin duuman vaaleja, nyt ovat vuorossa presidentinvaalit. Ja mitkä vaalit! Näistä kohisee koko maailma.

Venäjä äänestää uudesta presidentistä sunnuntaina 4.3.2012. Äänioikeutettuja on noin 110 miljoonaa, joten kyseessä ovat eräät maailman suurimmista suorista kansanvaaleista. Siksi on mielenkiintoista olla paikalla. Ennakkosuosikki on tietysti entinen presidentti ja istuva pääministeri Vladimir Putin, mutta vaaleissa on muitakin ehdokkaita, joilla on todellista kannatusta.

Tarkoitukseni on näissä raporteissa kertoa, mitä olen näkenyt ja kokenut vaalitarkkailun aikana. Nyt paikalla on muitakin vaalitarkkailijoita Suomesta, esimerkiksi tunnettu suomalainen juristi Jon Hellevig.

Helsinki-Vantaan lentokentällä tartuin kioskissa tuoreeseen Kauppalehti Optioon, jossa on minunkin haastatteluni liittyen Venäjän presidentinvaaleihin. Samassa yhteydessä Venäjän tilannetta ja presidentinvaaleja arvioi myös Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä liuta muitakin Venäjän asiantuntijoita. Yleisarvio tilanteesta on myönteinen.

Sanoin Optiolle, että ennakkosuosikki Putinin saaman mandaatin vahvuus vaikuttaa hyvin voimakkaasti Venäjän asemaan maailmassa. Jos kannatus osoittautuu suureksi, Putinin on helpompi rakentaa megaprojektiaan eli Euraasian liittoa, uutta Neuvostoliiton ja sen naapurimaiden alueen supervaltaa, joka perustuu aluksi talousintegraatioon, sitten myös poliittiseen ja sotilaalliseen liittoutumiseen.

Todennäköisesti Euraasian liitosta tulee Neuvostoliittoakin suurempi supervalta. Tämä tiedetään rapakon takana ja siellä Putin-viha on siksi yltänyt historialliseen ennätykseen. Se on ymmärrettävää, koska Putin ja hänen kannatuksensa venäläisten keskuudessa voi tosiasiassa johtaa sotilasliitto Naton hajoamiseen, Euroopan Unionin heikkenemiseen ja kutistumiseen ja Yhdysvaltojen ennenkuulumattomaan nöyryyttämiseen.

Lentokoneessa lukemassani tuoreessa Time-lehdessä Putinin kannatusta ja mandaattia yritetään vähätellä kaikin mahdollisin keinoin. Tarkoitus on luoda kuva johtajasta, jolla ei ole kannatusta. Tämä onkin amerikkalaisvetoisen "vaalitarkkailun" päätavoite: julistaa vaalit väärennetyiksi jo etukäteen ja väittää Putinin kannatusta mitättömäksi. Käyttöön on myös otettu Kiovasta ja Minskistä tutut amerikkalaisen "värivallankumouksen" keinot: kansainvälinen kannatus amerikkalaisrahoitteisen "opposition" väliaikaishallitukselle neuvotellaan jo ennen vaaleja, ja vaali-iltana järjestetään pääkaupungissa suuri mellakka muka väärennetyn vaalituloksen takia, vaaditaan vaalien uusimista ja huudetaan länsimaita apuun. Tämä toimi Kiovassa 2004, mutta epäonnistui Minskissä 2010. Moskovassa 2012 se ei tule onnistumaan, mikä aiheuttaa rapakon takana suunnatonta ärtymystä.

Tosiasiassa Venäjän turvallisuutta uhkaava kumouksellinen liikehdintä on todennäköisimmin vain kasvattanut Putinin kannatusta merkittävästi.

Tänä aamuna Moskovassa matkalla lentokentältä keskustaan näin suuria katumainoksia, joissa kerrottiin presidentinvaaleista ja kehotettiin ihmisiä äänestämään.Varsinaisia vaalimainoksia en pannut merkille. Tarkkailutyö ei ole vielä alkanut, joten varsinaisia havaintoja en ole voinut tehdä.

Julkaisin netissä eilen Venäjän presidentinvaaleja koskevan kirjoitukseni "Historian alku", jossa vertasin tämän päivän tilannetta amerikkalaisen politologin Francis Fukuyaman parikymmentä vuotta sitten julistamaan "historian loppuun" eli amerikkalaistyylisen liberaalin demokratian maailmanvalloitukseen. Lue kirjoitukseni tästä: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=2777 . Käsitykseni mukaan Putinin kannatuksen vahvuus merkitsee pahaa takaiskua amerikkalaisten maailmanvalloitushankkeille ja värivallankumouksille, ei vähiten Syyriassa, missä Venäjä on taitavalla diplomatialla pystynyt estämään Yhdysvaltain sotilaallisen hyökkäyksen.

Venäjän amerikkalaisrahoitteiseen "oppositioon" (ns. järjestäytymätön oppositio) kuuluva häirikkö Aleksi Navalnyi uhkasi tänään Yhdysvaltain televisiossa Venäjälle levottomuuksia ja epäjärjestystä seuraavan kahden vuoden ajaksi, mikäli Putin valitaan presidentiksi. Navalnyi myös ilmoitti, että "oppositio" ei tule hyväksymään Putinin valintaa ja vaatii uusia duuman vaaleja vuoden kuluessa ja uusia presidentinvaaleja kahden vuoden kuluessa.

Venäjän vapaamielisyys tällaisten röyhkeiden, ulkomailta masinoitujen ja rahoitettujen uhkauksien edessä on hämmästyttävää. Venäjällä on todellakin sananvapautta ja poliittista toimintavapautta myös tällaiselle täysin epädemokraattiselle kumoukselliselle toiminnalle.

Mainittakoon sekin, että Venäjä sallii ja suorastaan vaatii laajapohjaista kansainvälistä ja kansallista vaalitarkkailua. Esim. Yhdysvaltain vaaleissa kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei ole nähty ja siellä riippumattomien kandidaattien on Venäjää paljon vaikeampi asettua ehdolle.

Venäjällä on tosiasiassa monta oppositiota, tärkeimpänä kommunistit (KPRF), jotka saivatkin merkittävää kannatusta viime joulukuun duuman vaaleissa. Kommunistit kuuluvat parlamentaariseen oppositioon, jossa vaikuttaa myös liberaalidemokraattinen puolue LDPR ja sen karismaattinen johtaja Vladimir Zhirinovski. Hän ja kommunistien Zjuganov mittauttavat nyt kannatuksensa presidentinvaaleissa. Venäjällä on myös laajaa nationalis-patrioottista liikehdintää, joka sekin on ollut marginaalissa pitkään. Siihen verrattuna nykyiset johtajat presidentti Medvedev ja Putin ovat suorastaan länsimielisiä Venäjän modenisaation ja talouskasvun kannattajia.

Sen sijaan Navalnyin, Kasjanovin, Kasparovin, Nemtsovin yms. "oppositio", joka tunnetaan Venäjällä neutraalilla journalistisella termillä "järjestäytymätön oppositio", on todellisuudessa amerikkalaisrahoitteinen valeoppositio, jolla ei ole juurikaan Venäjällä kannatusta. Se on luotu lähinnä tarkoituksena lietsoa Venäjälle epävakautta ja sekasortoa esittämällä valeoppositio länsimedioisa ainoana oikeana "demokraattisena oppositiona".

Valeoppositio järjestää myös laittomia mielenosoituksia, joiden hajottaminen viranomaisten toimesta esitellään länsimediassa poliittisena sortona oppositiota vastaan. Juuri tähän "värivallankumouksen" lietsominen perustuu.

Varsinainen tarkkailutyö pääsee huomenna käyntiin, kun kansainvälisessä lehdistökeskuksessa pidetään avajaiset ja tutustumme keskusvaalilautakuntaan ja käymme myös Venäjän liittoneuvostossa (senaatti) eli parlamentin ylähuoneessa.

Huomenna siis kerron varsinaisia tarkkailutietoja, mm. tilastotietoja vaaleista ja vaalitarkkailusta sekä itse vaalien kulusta.

Lisätietoja saa minulta soittamalla 040 503 5474