Vaalitarkkailun tulokset alueittain: http://ieom.ru/
Vaalihuoneiden nettikamerat: http://webvybory2012.ru/
Keskusvaalilautakunta: http://cikrf.ru/
Olen Suomen virallinen vaalitarkkailija Venäjän presidentinvaaleissa 2012. Tämä on raporttini toisesta tarkkailupäivästä Moskovassa, perjantaista 2.3.2012. Venäjän presidentinvaalit pidetään kahden päivän kuluttua, sunnuntaina 4.3.2012. Silloin siirrytään tarkkailemaan vaalihuoneita Moskovan ulkopuolelle.
Perjantai-aamun lehdistötilaisuus kansainvälisessa lehdistökeskuksessa
Aamulla kansainväliset vaalitarkkailijat kokoontuivat kansainväliseen lehdistökeskukseen Moskovan keskustaan. Annoin heti kättelyssä haastattelun Venäjän television ykköskanavalle ja Venäjän ääni -radiokanavalle. Molemmat olivat kiinnostuneita siitä, mitä vaalitarkkailija tekee. Vastasin, että vaalitarkkailijan tehtävänä on tarkkailla kaikkea vaaleihin liittyvää, vaalipäivän lisäksi venäläisen ja ulkomaisen median toimintaa. Eniten hämmästystäni on herättänyt länsimedian törkeä Venäjä-vastainen kiihotus (vaalit leimataan väärennetyiksi jo ennen kuin niitä on edes pidetty) sekä amerikkalaisten säätiöiden ja viranomaisten yritys lietsoa Venäjällä epäjärjestystä ja sabotoida Venäjän vaaleja.
Lehdistötilaisuudessa meille puhui Venäjän keskusvaalilautakunnan jäsen Tatjana Voronova (ks. http://www.cikrf.ru/about/board/bio/voronova.html ). Venäjän keskusvaalilautakunnassa on vain 15 (viisitoista) jäsentä, puheenjohtajana pietarilainen entinen zhirinovskilaisen LDPR-puolueen kansanedustaja Vladimir Churov, joka on kirjoittanut Mannerheimin elämäkerran. Nyt Churov vastaa Venäjän vaalien järjestämisestä. Churov on huomiotaherättävä, harmaapartainen hieman Leo Tolstoita muistuttava hahmo, vaikkakin iältään varsin nuori.
Keskusvaalilautakunnan jäsen Tatjana Voronova, joka näyttää hoitavan suuren osan operatiivisesta johtamisesta, on entinen Yhtenäisen Venäjän siperialainen kansanedustaja, keskusvaalilautakuntaan hänet nimitettiin noin vuosi sitten. Voronova valisti aamun lehdistötilaisuudessa kansainvälisiä vaalitarkkailijoita sanomalla, että heillä on samat oikeudet kuin kansallisilla vaalitarkkailijoilla. Irlantilainen vaalitarkkailija kysyi Voronovalta ehdokkaiden saaman media-ajan tasapuolisuudesta. Voronovan mukaan keskusvaalilautakunnassa käytiin tästä kysymyksestä eilen useiden tuntien mittainen keskustelu. Voronovan mukaan Venäjän vaaleissa on viisi ehdokasta, joista neljä on tällä hetkellä merkittävissä poliittisissa viroissa. Monet ehdokkaista ovat nyt samaan aikaan valtiollisessa virassa, poliittisen puolueen johdossa sekä presidenttiehdokkaana. Media-aikaa ei siis voi rajata vain yhteen tehtävään. Vironovan mukaan todisteita ehdokkaiden syrjinnästä ei ole.
On tietenkin totta, että Putin on saanut paljon media-aikaa. Mutta eilen katsoessani Venäjän televisiota hätkähdin uuvuttavan pitkästä mutta tyylikkäästä vaalimainoksesta, jota luulin ensin Putinin mainokseksi, koska lukuisat venäläiset merkkihenkilöt ylistivät siinä omaa ehdokastaan, mutta se olikin kommunistien ehdokkaan Gennadi Zjuganovin mainos. Sen jälkeen tuli yhtä vaikuttava Mihail Prohorovin mainos. Eli kyllä kaikki ehdokkaat saavat media-aikaa, sitä paitsi he ovat muutenkin tunnettuja. (Illalla seurasin televisiosta Prohorovin ja Sergei Mironovin pitkää väittelyä, jonka välissä näytettiin Putinin lyhyitä vaalimainoksia.)
Kansainvälinen vaalitarkkailija Jon Hellevig kommentoi Voronovan puheenvuoroa sanomalla, että esimerkiksi Suomessa pienien puolueiden ehdokkailla on joka tapauksessa täysi mahdottomuus päästä mediassa esille. Lisäksi Suomessa vaalijampanjointi jatkuu jopa vaalipäivänä ja vaalipäivän lehdissä julkaistaan viimeiset mielipidekyselyn tulokset vaalipäivän aamuna, mikä Venäjällä olisi ehdottomasti kielletty. Puhumattakaan siitä, että Suomessa äänestetään lyijykynällä, mitä Venäjällä pidettäisiin automaattisesti ei ainoastaan vaalivilppinä, vaan myös rikoksena!
Voronovan jälkeen puhunut Venäjän keskusvaalilautakunnan ulkoasioiden päällikkö antoi muutamia tilastotietoja: Venäjän presidentinvaaliin 2012 on akkreditoitu yli 700 kansainvälistä (ulkomaalaista) vaalitarkkailijaa, jotka työskentelevät 50 eri alueella. Venäjällä on yhteensä 83 federaation subjektia eli virallisesti määriteltyä aluetta (vähän kuten kunnat Suomessa). Vaalihuoneita presidentinvaalissa on 95 000, joissa työskentelee 300 000 (kolmesataa tuhatta) venäläistä vaalitarkkailijaa. Jokaisessa vaalihuoneessa on siis pysyvästi useita tarkkailijoita. Melkein kaikkiin vaalihuoneisiin on asennettu jokaiseen kaksi (2) nettikameraa.
Itävaltalainen vaalitarkkailija tiedusteli, miten nämä vaalit eroavat aikaisemmasta. Voronovan mukaan ehdokkaat ovat aktiivisempia mediassa ja myös kansalaisyhteiskunta on aktiivisempi. Voronova kertoi, että yritykset järjestää avoimet ja läpinäkyvät vaalit johtavat myös väärinkäytöksiin, esimerkiksi jo nyt netissä liikkuu väärinkäytöksiä esittäviä videoita, jotka on muka kuvattu sunnuntaina 4.3.2012 äänestyspaikoilla.
Venäjä käyttää nyt tehokkaasti Internettiä tehdäkseen presidentinvaaleista avoimet. Vaalitarkkailijoiden raportit eri äänestyspaikoilta julkaistaan netissä, joten kuka tahansa voi netistä tarkistaa minkä tahansa äänstyspaikan raportit. Katso tästä linkistä vaalitarkkailun tulokset alueittain: http://ieom.ru/ . Nettikamerat kuvaavat suurinta osaa äänestyspaikoista ja kuka tahansa voi seurata kameroiden kuvaa netissä rekisteröitymällä sivustolle esim. Facebookin kautta: http://webvybory2012.ru/ . Vaalin tuloksia voi seurata keskusvaalilautakunnan sivuilta: http://cikrf.ru/ .
Venäjän senaatin varapuhemiehen Aleksandr Torshinin tapaaminen
Venäjän senaatin varapuhemies Aleksandr Torshin.
Venäjän senaatin varapuhemies Aleksandr Torshin (http://www.council.gov.ru/staff/members/functionary1630255.html) otti kansainväliset vaalitarkkailjat vastaan iltapäivällä. Hän kertoi vaaleista ja Venäjän senaatin eli parlamentin ylähuoneen (sama kuin liittoneuvosto) toiminnasta. Torshin sanoi, että ei ole helppoa olla vaalitarkkailijana Venäjän federaatiossa, joka on monikansallinen ja moniuskonnollinen suurvalta. Venäjällä on yli 190 (sata yhdeksänkymmentä) eri kansallisuutta ja 72 (seitsemänkymmentä kaksi) erilaista uskonnollista ryhmää. Venäjän moninaisuuden vuoksi optimaalisen poliittisen järjestelmän löytäminen on vaikeaa, esimerkiksi Kazanin ja Pohjois-Kaukasian muslimit poikkeavat toisistaan. "On täysin mahdotonta verrata Chukotkan niemimaata Kaliningradiin", Torshin sanoi.
Venäjän senaatissa jokaisesta Venäjän 83 alueesta on kaksi jäsentä, eli Venäjällä on yhteensä 166 senaattoria. Alueiden senaattoreista yksi edustaa toimeenpanovaltaa ja toinen lainsäädäntövaltaa. Venäjällä on 10 aikavyöhykettä - halutessaan Venäjällä voi viettää syntymääpäiväänsä useampaankin kertaan matkustamalla aikavyöhykkeeltä toiselle. Venäjän senaatissa yhden päivän aikana joudutaan joka tapauksessa käsittelemään useamman eri päivän asioita.
Senaattorit eivät ole puoluepoliittisia, eivät edusta puolueita eivätkä puoluefraktioita, eivätkä toimi niiden mukaan, Torshin kertoi. Venäjän perustuslain mukaan alahuone eli parlamentti "valitaan", mutta ylähuone eli senaatti "muodostetaan", eli nimitetään. Esimerkiksi Mari-Elin tasavassa, jota Torshin edustaa, kuvernööri valitsee yhden senaattorin ja lakiasäätävä kokous eli paikallisparlamentti valitsee toisen senaattorin. Venäjän senaatti muistuttaa Torshinin mukaan Bundesratia tai Yhdysvaltain senaattia sata vuotta sitten. Torshin piti amerikkalaistyylistä osavaltiosysteemiä Venäjällekin sopivana.
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Churovin tapaaminen
Vaalitarkkailija Johan Bäckman ja Venäjän keskusvaalilautakunnan jäsen Tatjana Voronova vaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Churovin työhuoneen ovella.
Senaatista kiiruhdettiin keskusvaalilautakuntaan, missä Vladimir Churov otti kansainväliset vaalitarkkailijat vastaan. Churov sanoi, että Venäjällä vaalien lisäksi myös politiikka on erittäin kiinnostavaa. Keskusvaalilautakunta ei kuitenkaan harjoita politiikkaa, vaan järjestää vaalit. "Jos joku valtio halutaan hajottaa, on ensin hajotettava sen demokraattinen järjestelmä", Churov sanoi, viitaten Venäjää vastaan meneillään olevaan yrityksiin järjestää Ukrainan oranssivallankumouksen tyyppinen värivallankumous.
Churov antoi tärkeimmät tilastotiedot: Venäjän presidentinvaaleissa 2012 vaalihuoneissa työskentelee yhteensä 1,3 miljoonaa ihmistä, joista 300 000 paikallista venäläistä tarkkailijaa ja 200 000 ehdokkaiden edustajaa. Vaalihuoneita on Churovin mukaan 96 000 kappaletta, joista 400 (neljäsataa) ulkomailla 140 (sadassa neljässäkymmenessä) maailman maassa. Aikaisemmin ulkomailla ei ole koskaan ollut näin paljon vaalihuoneita, mikä kertoo Venäjän vaaleja koskevan mielenkiinnon kasvusta. Venäjän presidentinvaaleissa 2012 on viisi ehdokasta. Kaikki valitusprosessit on käyty oikeusistuimissa läpi. Neljä ehdokasta on puolueen asettamia, yksi ehdokas on kerännyt kahden miljoonan kannattajan allekirjoitukset. Vaaleissa on 110 miljoonaa äänioikeutettua, joista kaksi (2) miljoonaa on rekisteröity ulkomaille. (Duuman vaaleissa viime joulukuussa ulkomailla annettiin vain 300 000 ääntä, vaikka äänioikeutettuja on ulkomailla 2 miljoonaa.) Vaalien järjestämisestä ei ole tehty valituksia, mutta vaalikampanjoinnista niitä on tehty paljon, Churov sanoi.
Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa Venäjän presidentinvaaleissa 2012 käytetään suoraa vaalihuoneiden videovalvontaa nettikameroilla. Nettikamerat on asennettu yli 90 000 vaalihuoneeseen eli melkein kaikkiin. Yhteensä vaalihuoneisiin on asennettu yli 300 000 elektronista laitetta (vähintään 2 nettikameraa per vaalihuone + muut tarvittavat välineet). Nettikameroiden käyttöharjoitus oli meneillään samaan aikaan kun Churov puhui meille.
Churovin mukaan ääntenlaskenta alkaa 4.3.2012 kello 21 ja aamuun mennessä 90 % äänistä on laskettu. Elektronisen KOIB-äänestyslaitteen (joka skannaa äänestyskaavakkeen) äänet voidaan laskea tunnissa. Churovin mukaan Brasiliassa vaalit järjestetään aina elektronisesti, jolloin tulos on selvillä tunnin sisällä. Latinalaisen Amerikan maissa äänestyslaitteiden käyttö on kehittynyt pitkälle, Churov sanoi. "Latinalaisessa Amerikassa äänet on syytä saada selville tunnissa, koska kahden tunnin sisällä meneillään voi olla sotilasvallankaappaus", Churov vitsaili.
Suomen kansainvälinen vaalitarkkailija Venäjän presidentinvaaleissa 2012 Jon Hellevig tutustumassa Venäjän keskusvaalilautakunnan vaalihuoneen malliin, joka on sisustettu oikean vaalihuoneen kaltaiseksi.
Nettikameroiden lisäksi tärkein joulukuun duumanvaalien jälkeinen uudistus on täysin läpinäkyvien vaaliuurnien käyttö. Keskusvaalilautakunnan alakertaan on rakennettu vaalihuoneen malli, jossa on kaikki ne elementit, jotka oikeassa vaalihuoneessa pitää olla, esim. ilmoitukset, julisteet, äänestyskopit, nettikamerat, vaaliuurnat jne. Kun tarkkailijat jalkautuvat Venäjän alueille ja vaalihuoneisiin, todellista tilannetta voi sitten helposti verrata meille esiteltyyn vaalihuoneen malliin.
Churov lohkaisi vielä toisenkin vitsin:
"Hillary Clintonin makuuhuone marraskuussa 2012.
Puhelin soi, ääni sanoo Hillarylle: Obama voitti.
Hillary vastaa: Taas Churov väärensi vaalit!"
Vladimir Churov ja Tatjana Voronova puhuivat kansainvälisille vaalitarkkailijoille keskusvaalilautakunnassa illalla.
Suomen vaalitarkkailija Jon Hellevig selosti Churoville Yhdysvaltain vaalijärjestelmän erikoisuuksia. Riippumattomat ehdokkaat joutuvat keräämään kannatuskortteja eri osavaltioissa eri tavoin ja eri aikoina, mitä voidaan häiritä. Churovin mukaan seuraavissa Venäjän presidentinvaaleissa 300 000 kannattajakorttia (siis noin kuusi kertaa vähemmän kuin nyt) riittää ehdokkuuteen.
Tatjana Voronova emännöi meitä käytännössä koko päivän ja näytti siltä, että hän hoitaa suurimman osan keskusvaalilautakunnan operatiivisesta johtamisesta. Tiedustelinkin Tatjanalta, milloin keskusvaalilautakunnan jäsenet aikovat levätä. Hän sanoi, että vaalien aikaan ei voi nukkua ollenkaan.