Sunday, July 31, 2016

Laskeuduimme Venäjän sydämeen

Donbass on Venäjän sydän, sanotaan. Se on Venäjän musta sydän, joka on puhdasta kultaa. Donbassin kaivosteollisuus on perusta monelle, ei vähiten voittamattomalle Donetskin kansantasavallalle (DNR), jonka puolustusvoimat koostuvat paljolti vapaaehtoisista kaivostyöläisistä. Moni kaivos on rintama-alueella ja suljettuna, mutta yhtä moni toimii edelleen. Vierailua Donbassin suurimpaan kaivokseen yli 1 200 metrin syvyyteen ei voi verrata mihinkään muuhun. Se on kokemuksena täysin ainutlaatuinen ja unohtumaton. Ei vähiten siksi, että paikka on hengenvaarallinen. Koettelemus on myös fyysisesti äärimmäisen raskas. Kaivoksessa maan alla laskin, että jokaisessa tilanteessa ympärillä oli ainakin 10 hengenvaarallista tekijää. Matkamme alkoi maan päältä, kun saavuimme kaivosalueelle Donbassin auringon porottaessa kirkkaana. Seurueeseemme kuului kaksi suomalaista, ranskalainen, italialainen sekä Donetksin kansantasavallan Linnake-television toimittaja Tatjana, jonka tekee seikkailustamme reportaasin. 
Ennen matkaa oli käyty läpi lupaprosessi Donetskin kansantasavallan kaivosministeriön kanssa. Kaivokset ovat strategisia kohteita, eikä niihin ole ulkopuolisilla pääsyä. Aluksi jokainen allekirjoitti sitoumuksen siitä, että menee kaivokseen omalla vastuullaan eikä sairasta sydän- eikä hengityselinsairauksia. Sitten siirryimme vaihtamaan kaivosmiesten vaatteisiin. Kaivokseen ei voi ottaa mitään omaa. Kaikki on riisuttava pois ja vaihdettava kaivoksen omiin varusteisiin alusvaatteita myöten. Aluksi puetaan kaivostyöläisten valkoinen alusvaatekerta, sitten päällysvaatteet, jalkarätit ja saappaat. Saimme opastusta myös siihen, miten jalkarätit puetaan. Ne on puettava oikein, koska muuten jalat hiertävät heti rakoille raskaskulkuisissa tunneleissa. Naiset laittoivat päähänsä myös huivin. Suuren kaivoksen varusvarasto, pesulat ja pesu- ja pukeutumishuoneet ovat nekin suuria laitoksia, joissa on paljon ihmisiä töissä. 
Sitten siirryimme varusvarastolle, missä meille annettiin kaivosmiehen varusteet: kypärät, kypärälamput, akut ja happilaitteet. Jokaiselle on varmuuden vuoksi mukanaan oma olalla kannettava happilaite hätätilanteen varalta.


Laskeutuminen yli 1 200 metrin syvyyteen saattoi alkaa hissillä, joka pudotti meidät yli kilometrin syvyyteen. Ahtaalla hissillä laskeutuminen on jo elämys. Paine puristaa korvia ja ilma muuttuu kosteammaksi. Hissi on vaarallinen, koska se on pieni, avoin ja nopea. Kaikenlaisia esineitä törröttää ohi vilistävässä seinässä. Kun saavuimme alas, näytti tilanne vielä helpolta. Ohessa video siitä, kun seurueemme poistuu hissistä kaivoksen pohjalla.

Emme vielä tienneet, että tästä se matkustaminen vasta alkaa. Kaivoksessa liikutaan enimmäkseen hihnoilla, jotka kuljettavat kaivostyöläisiä alas tunneleihin ja takaisin ylös. Alas mennessä hihnalle asetutaan selälleen ylävartalo kyynärpäiden varassa, takaisin ylös palatessa hihnalle asetutaan vatsalleen. Saimme heti ohjeistuksen hihnalla matkustamiseen. Se on hengenvaarallista, koska yksikin väärä liike voi maksaa käden, sormet tai pään. Erityisesti isokokoiselle ja pitkälle hihna on kyllä hurja kokemus, kun se liukuu kovaa vauhtia kohti syvyyksiä.

Matkustamme hihnoja pitkin syvälle ja vaihdamme välillä uuteen hihnaan. Siirtyminen seuraavalle hihnalle on jo raskas kokemus. Täytyy nousta hihnalta ahtaassa tunnelissa, kävellä kyyryssä jonkin matkaa, nousta tasanteelle, mennä rappusille, laskeutua rappusia kapeaan käytävään, kävellä ahdasta ja vaikeakulkuista kaivoskäytävää seuraavalle hihnalle, nousta tasantelle ja laskeutua hihnalle makaamaan. Kaikkialla vaanii hengenvaara. Kävelemme kaivostunneleissa kilometrikaupalla. Tuulettimien läheisyydessä tuntuu kuin viileä merituuli puhaltaisi, mutta sen jälkeen ilma muuttuu äkkiä tukahduttavan kuumaksi ja pölyiseksi. Käytävät ovat jyrkkiä ja vaikeakulkuisia. Kaivos pienenee, mitä syvemmälle laskeudutaan. Lopussa tunneli saattaa olla vain 40 sentin korkuinen. Kaikkialla vallitsee syvä, kostea pimeys. Kaivoksen pöly on tahmeaa ja tarttuu kiinni. Istuudun välillä lepäämään ja tuntuu taivaalliselta. Alhaalla on pimeää ja pölyistä. Kaivosmiehet huutelevat toisilleen. Otamme kuvia ja laskeudumme niin syvälle kuin pääsee.




Matka kohti autinkoa alkaa. Se osoittautuu raskaaksi. Nousemme takaisin ylös yhteensä neljällä hihnalla ja sen jälkeen hissillä. Hihnojen välissä on pitkä rupeama vaikeakulkuisissa kaivostunneleissa. Pyyhin hikeä kasvoilta ja muutun entistä mustemmaksi. Auringonvalon ensimmäinen säde on taivaallinen. Maan pinnalle päästyämme otamme yhteiskuvan. Seikkailu on ollut unohtumaton. Jotain tällaista Jules Verne kaiketi tarkoitti kirjassaan Matka maailman keskipisteeseen. Vain matka avaruuteen voisi haastaa tämän. Ehkä pääsemme sinne seuraavaksi.



Mutta suurin koitos onkin vasta edessä. Varusvarastolla vaatteemme ovat niin likaisia, että ne pyydetäään heittämään lattialle. Toteamme, että reissu olisi tuhonnut mitkä tahansa siviilivaatteet, myös sotilasvaatteet. Vain kestävin materiaali pärjää noissa oloissa. En selvinnyt täysin vammoitta: löin käsivarteni kipeästi johonkin metalliputkeen ja lisäksi jokin terävä metalli repäisi housut reiden kohdalta. Löin pääni monta kertaa, mutta onneksi oli kypärä päässä. Kyllä kaivokseen voisi mennä uudelleen, ja toisella kertaa se sujuisi jo helpommin. 
Pukuhuoneissa on tarjolla runsaasti tavallista kylmää vettä. Sitä tarvitaan. Alkaa reissun vaikein osuus: peseminen. Jokaiselle annetaan pyyhe ja mäntysuopaa muistuttava saippua sekä pesusieni. Menemme suihkuun ja aloitamme hinkkaamisen. Puhdasta ei tahdo tulla millään. Musta lika on rasvaista ja tiukassa. Erityisen lujasti se kiinnityy silmiin. Pesen itseäni pitkään ja kun katson peiliin, olen vielä aivan musta. Naiset ovat peseytyneeet paljon nopeammin, mutta otaksun sen johtuvan siitä, että pestävää ihoa on pinta-alaltaan paljon vähemmän. Kaivoksen aulassa Tatjana jo ottaa haastatteluita tuoreista elämyksistämme. 

Sitten onkin aika vetää työvaatteet päälle. Täällä Donetskin kansantasavalta, Uus-Venäjä. Tulkaa tänne, me odotamme teitä. Vapaustaistelu on vielä kesken.
























































































Wednesday, July 13, 2016

Группа из 20-ти финских туристов прибыла в Донецк

Сегодня, 13 июля 2016 года, в столицу ДНР прибыла группа из 20-им граждан Финляндии, в рамках развития отношений между европейскими странами и ДНР. Об этом рассказал официальный представитель ДНР в Финляндии, международный наблюдатель праймерис в ДНР, доцент хельсинского университета Йохан Бекман:

"-- Сегодня первая большая делегация иностранных туристов прибыла в столицу ДНР. Среди них общественные деятели, блогеры, журналисты и активисты. Все с огромным интересом относятся к государственному строению молодой республики. Отношения между ДНР и Финляндией развиваются бурно. У нас уже 2 года действует представительство ДНР в Хельсинки. В Донецке известный финский журналист и общественной деятель Янус Путконен уже давно руководит международным пресс-центром, также, в ДНР служат много финским добровольцев. Сейчас начат процесс признания ДНР зарубежными странами, мы будем создавать комитеты по признанию ДНР в разных странах мира. Об этом мы, кстати, только что поговорили с сербскими наблюдателями. У финских гостей здесь будет ряд интересных мероприятий и визитов, по разным объектам республики. Мы уверены, что дружба наших граждан, Финляндии и ДНР - это намеренный процесс укрепления, стабильности и благосостояния наших народов. Меня радует то, что поддержка ДНР, среди граждан Финляндии укрепляется с каждым днём" -- рассказал Йохан Бекман  



Контактные данные, Йохан Бекман, +380 99 7121 556 (ДНР) , +7966 016 58 32, +358 40 503 5474


Tuesday, July 12, 2016

DNR:n tunnustaminen etenee

Tapasin eilen Donetskin kansantasavallassa (DNR) ulkoministeri Natalia Nikonorovan (kuvassa oikealla) ja pidimme lehdistötiaisuuden yhdessä serbialaisten tarkkailijoiden kanssa. Kävimme myös aamulla neuvotteluja DNR:n ulkoministeriössä ajankohtaisista aiheista, joita ovat Donetskin kansantasavallan paikallisvaalien valmistelut, DNR:n tunnustaminen ja 15-henkisen suomalaisdelegaation huomenna alkava vierailu. Tarkoituksena on aloittaa kansainvälinen prosessi DNR:n tunnustamiseksi, mihin liittyen perustetaan DNR:n tunnustamiskomiteoita. Malli on otettu DDR:n tunnustamiskomiteoista. Muutenkin panimme merkille, että DDR:llä ja DNR:llä on mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä. DNR on entisen itäisen Ukrainan alueella kaksi vuotta sitten itsenäistynyt tunnustamaton valtio, jonka alueella asuu runsas kolme miljoonaa ihmistä. DNR:llä on oma lippu, oma poliisi, oma armeija, oma poliittinen järjestelmä, hallitus ja päämies. DNR valvoo täydellisesti omaa aluettaan, eikä Ukrainan hallinnolla ole mitään vaikutusvaltaa tänne. DNR ja sen samanlainen naapuritasavalta LNR ovat Ukrainan ja ETYJ:n kanssa mukana Minskin rauhanprosessissa, jonka neuvotteluryhmä kokoontuu Minskissä säännöllisesti. Minskin prosessissa neuvotellaan Minskin sopimuksesta ja sen noudattamisesta. Suurimpia ongelmia ovat edelleen jatkuva satunnainen tulitus rintamalinjalla Ukrainan taholta, Ukrainan tulituksen aiheuttamat siviiliuhrit kansantasavaltojen alueella ja sotavankienvaihdon järjestelyt. Ongelmana on edelleen Ukrainan passiivisuus ja haluttomuus neuvotella mistään.    


Monday, July 4, 2016

Izvestija: Suomi voi erota EU:sta ja eurosta jo ensi vuonna, jos kansan tahto toteutuu

Suomennos dos. Johan Bäckmanin kolumnista Izvestija-lehdessä 4.7.2016 

SUOMI JUHLII 100-VUOTIASTA ITSENÄISYYTTÄÄN EROAMALLA EU:STA

Brexit palautti itsenäisyyden suomalaisten mieliin. Sebastian Tynkkynen, perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, teki heti suositun aloitteen kansanäänestykselle EU:sta eroamiseksi. Myös Paavo Väyrynen, tunnettu suomalainen poliitikko ja entinen ulkoministeri, on tehnyt aloitteen Suomen paluusta omaan kansalliseen valuuttaan. On odotettavussa, että nämä kaksi asiaa käsitellään samassa kansanäänestyksessä jo ensi vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotiasta itsenäisyyttään ja kansan tahto sen kunniaksi toteutuu.

Brittien kansanäänestyksen jälkeen Suomessa muistettiin, että maa liittyi Euroopan unioniin ja euroon laittomasti. Se tarkoittaa, että Suomella ei käytännössä ole oikeutta jatkaa EU:ssa. Vuoden 1994 kansanäänestyksessä EU:hun liittymisestä havaittiin törkeä vaalivilppi, kun Suomen valtamedia agitoi vain EU-jäsenyyden puolesta, jättämällä EU-vastaiset näkemykset käytännössä pois julkisuudesta. Epärehellinen vaalikampanjointi sai jatkua jopa äänestyspäivänä. Erityisesti Suomen suurin lehti Helsingin Sanomat pelotteli kansaa russofobisilla iskulauseilla ja "venäläisten prostituoitujen aallolla", jos suomalaiset eivät äänestä EU:n puolesta. Iljettävässä ja likaisessa kampanjassaan Helsingin Sanomat peräti julkaisi kokosivun kuvan "venäläisestä prostituoidusta", jonka yhteyteen oli liitetty iskulauseita Suomen kuulumisesta "länteen". Tuloksena 57 % äänestä EU:n puolesta ja 43 % vastaan, mutta tämä "tulos" on epärehellinen eikä tietenkään tosiasiassa heijastele koko väestön kantaa.

Suomen liittyminen vuonna 2002 euroon oli törkeän vilpillinen sekä laiton ja ilmeisesti myös rikollinen. Keskustan kansanedustajat huomauttivat jo silloin, että euroon liittyminen oli perustuslain vastaista. Asiasta ei järjestetty kansanäänestystä eikä asiasta säädetty edes lakia. Euroon mentiin ilmoitusasiana.

Erikoista että Venäjä-vastaisesta pakotepolitiikasta kärsivät eniten suomalaiset maanviljelijät, jotka ovat ajautumaisillaan massoittain konkurssiin menetettyään edulliset markkinat maitotuotteilleen Venäjällä. Hassua että suomalaiset maanviljelijät eivät ole mitenkään syyllisiä mihinkään eikä heillä ole tekemistä Ukrainan kriisin kanssa. Käytännössä kaikissa EU-maissa ehdotetaan monelta taholta Venäjä-pakotteista luopumista.

Venäjän ja Suomen suhteet ovat tietenkin erittäin hyvät. 70-80 % suomalaisista ei kannata NATO-jäsenyyttä. Näin ollen Suomi ei koskaan liity NATO:on. Suomessa kyllä muistetaan, miten suomalainen kansakunta tosiasiassa syntyi Venäjän imperiumin yhteydessä. Siihen asti suomalaiset eivät oikeastaan edes tienneet olevansa suomalaisia. Keisari Aleksanteri I loi Suomen valtion ja omien sanojensa mukaan nosti Suomen kansakuntien joukkoon. Jokin aika sitten perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen kirjoitti, että Venäjän imperiumissa Suomi oli itsenäisempi kuin Euroopan unionissa. Tottahan se on: Venäjän yhteydessä meillä oli oma raha, omat lait, omat rajat, jne.

Vuodesta 1809 vuoteen 1917 suomalaiset elivät etuoikeutettua elämää Suomen suuriruhtinaskunnassa Venäjän imperiumin yhteydessä. Suomalaiset muuten aina pitivät keisareistaan. Tiedetään että suomalaiset taistelivat yhdessä venäläisten kanssa turkkilaisia vastaan, eikä ole salaisuus, että siihen sotaan liittyen suomalaiset perustivat yhdessä venäläisten kanssa uuden Bulgarian valtion. Sitä paitsi vapautetun Bulgarian johtoon nimitettiin vuonna 1881 suomalainen kenraali Casimir Ehrnrooth. Näin ollen suomalaisetkin ovat valtionmuodostajakansa.

Vähän aikaa sitten Pietarissa paljastettiin venäläisen kenraalin C. G. E. Mannerheimin muistolaatta. Hän oli myös Suomen marsalkka. Hän palveli lähellä keisariperhettä ja elämänsä loppuun piti lähellään keisarinna Aleksandra Fjodorovnan kuvaa. Talvisodan edellä 1930-luvun lopulla Mannerheim olisi halunnut myöntyä Stalinin esittämään aluevaihtoon, mutta Suomen johto ei kuunnellut. Näin ollen Mannerheimin avulla talvisota ja sen seuraamukset olisi voitu välttää. Suomi olisi voinut jäädä toisen maailmansodan ulkopuolelle. Syksyllä 1944 juuri Mannerheim veti Suomen pois toisesta maailmansodasta ja vapautti maan fasistijoukoista.

Mannerheim eli vaikeina aikoina ja tajusi, että hyvä naapuruus ja ystävyys Suomen ja Venäjän välillä on aina etusijalla. Suomen liittoutumattomuus on rauhan ja turvallisuuden tärkein tae Pohjois-Euroopassa.

On merkillepantavaa että suomalaiset ovat aina arvosteneet kaikkia historiansa kausia Venäjän naapuruudessa. Suomessa ei kaadeta patsaita. Tähän päivään saakka Helsingissä on Leninin puisto ja Tampereella Lenin-museo rakennuksessa, jossa Lenin ja Stalin tutustuivat vuonna 1905. Suomen eri kaupungeissa seisoo Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyden monumentteja. Helsingin vanhassa keskustassa on keisari Aleksanteri II:n patsas. Vähän aikaa sitten Turku ja Helsinki kiistelivät Aleksanteri I:n rintakuvasta, joka sijoitettiin aluksi Turkuun, mutta siirrettiin vuonna 1832 Helsinkiin. Hiljattain Turku alkoi vaatia keisarin kuvan palauttamista, mutta Helsinki kieltäytyi. Tuloksena Turkua varten tehtiin kopio.

Näin itsenäisyys tekee paluuta Suomeen ja suomalaisten mieliin.

Johan BÄCKMAN

Venäjän strategisten tutkimusten instituutin (RISI) edustaja Pohjois-Euroopan maissa.




Teksti on julkaistu venäjäksi Izvestija-sanomalehdessä 4.7.2016 sekä printtilehdessä että netissä, http://izvestia.ru/news/620585. Tämä suomennos on epävirallinen.