Thursday, June 18, 2015

Pietarin kansainvälinen talousfoorumi hätkähdyttää massiivisuudellaan

Pietarin kansainvälinen talousfoorumi hätkähdyttää massiivisuudellaan: ihmisiä vyöryy kaikkialla vastaan, avajaistilaisuutta seuraa ehkä pari-kolme tuhatta katsojaa, osallistujia on kymmenistä maista. Teemoina ovat Venäjän rooli maailmassa, ihmiskunnan enemmistön eli Venäjän, BRICS-maiden ja Euraasian Liiton talousintegraatio, maailmantalouden painopisteen siirtyminen kaukoitään, Venäjän rooli eräänä maailman logistisena keskuksena, arktisten alueiden talous jne. Suomessakin äskettäin esiintynyt Venäjän talousguru Kudrin on nyt pääpuhujana useammassakin tilaisuudessa, vastaani kävelee Saksan entinen liittokansleri Schröder, valtava yleisö seuraa herkeämättä, kun Tony Blair ja German Gref keskustelevat maailmantaloudesta ja talouskriisien ratkaisumalleista. Pietarin kansainvälinen talousfoorumi on nyt suurempi kuin koskaan aikaisemmin ja todistaa selvästi Venäjän talouden ja politiikan globaalin merkityksen.
Henkeäsalpaavan laadukkaita keskustelutilaisuuksia monista eri aiheista johtavine asiantuntijoineen riittää monelle päivälle monta päällekkäin, joten kaikkiin ei ehdi mukaan. Seuraan maailman median tulevaisuutta käsittelevää kirjaimellisesti pyöreän pöydän keskustelua, johon osallistuvat Thomson Reutersin päätoimittaja Paul Ingrassia, Canadian Pressin pääjohtaja Malcolm Kirk, Associated Pressin johtaja Alexander MacIntyre, uutistoimisto TASS:in pääjohtaja Sergei Mihailov, japanilaisen Kyodo Newsin päätoimittaja Hiroki Sugita ym. Aiheina ovat mm. median muutokset, Googlen rooli, laadukkaat journalistiset sisällöt menestyvinä tuotteina jne. Oheisessa kuvassa kuuntelemme Thomas Reutersin päätoimittaja Ingrassian esitelmää. Simultaanitulkit kääntävät puheet eri kielille, lopuksi kaikilla on tilaisuus kysyä ja tilaisuuden päätteeksi mennä juttelemaan asiantuntijoiden kanssa.

Täällä olisi paljon nähtävää ja kuultavaa suomalaisille taloustieteilijöille ja politiikan tutkijoille, etenkin kun Pietari on vain kivenheiton päässä, mutta he loistavat poissaolollaan. Syykin on selvä: Suomen valtamedia, Helsingin Sanomat etunenässä, esittelee Pietarin mediafoorumin pienenä Venäjän talouseliitin sisäisenä tapahtumana, jonka mittasuhteet ovat muka entisestäänkin pienentyneet ja jossa puhuttaisiin muka lähinnä sanktioista. Tosiasiassa Pietarin talousfoorumi on nyt kaikkien aikojen suurin, sen näkökulma on globaali ihmiskunnan enemmistön eli BRICS-maiden ja Euraasin liiton näkökulma, ei suppea länsimaiden näkökulma.
Foorumissa tietysti esitellään venäläistä teollisuutta ja osaamista. Sberbank esittelee toimintaansa hauskan tekoälyrobotin avulla. Robotilta voi kysyä mitä tahansa ja se vastaa nopeasti ja nokkelasti. Paikalla ovat läsnä myös rakkaat ystäväni, Venäjä tänään -uutistoimisto, Sputnik ja Russia Today.
Iltakuuuden jälkeen väki alkaa poistua tapahtumapaikalta mustilla autoillaan ja busseilla. Mutta tämä on vasta ensimmäinen päivä. Huomenna paikalle saapuu Venäjän presidentti Vladimir Putin, joka ohjelman mukaan keskustelee foorumin suuressa salissa maailman johtajien kanssa.