Tuesday, September 4, 2012

Dosentti Johan Bäckmanin vastaus Teivo Teivaiselle (julkaistu Helsingin Sanomissa 5.9.2012)

Performanssi arvioitava oikeudellisesti

Teivo Teivaisen (HS Mielipide 4.9.) mukaan hänen Uspenskin performanssissaan olisi ollut kysymys vain kaupunkikävelystä. Teivainen kuitenkin kirjoitti Facebookiin 3.8. heti tuoreeltaan järjestäneensä Uspenskin katedraalilla ”Pussy Riot performanssin” ja että ”Uspenskin katedraalista tuli Free Pussy Riot katderaali”. Kun asiasta nousi Venäjällä skandaali, Teivainen ilmoittikin vain olleensa kaupunkikävelyn opas.

Olennaista on kuitenkin se, että Teivaisen tarkoitus oli järjestää performanssi kirkon sisällä yhdessä naamioituneiden naisten kanssa, kuten HS Kulttuuri 4. elokuuta kertoi. Naisten henkilöllisyydestä ei ole tietoa, koska Teivainen on kieltäytynyt paljastamasta sitä.

Helsingin poliisin perjantaina 31. elokuuta antamassa tutkinnan päätöksessä Teivaisen performanssiin liittyen on todettu, että Teivainen on saattanut teollaan loukata ortodoksikristittyjen tunteita. Teivainen on myös poliisin mukaan järjestänyt poliittisen mielenosoituksen kirkkoa vastaan. Poliisi kuitenkin katsoo, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Teivaisen show pitää kuitenkin vielä arvioida oikeudellisesti. Paras osoite lienee valtakunnansyyttäjä.

Johan Bäckman
Oikeussosiologian dosentti
Helsingin yliopisto


Viitetiedot:
Johan Bäckman. Performanssi arvioitava oikeudellisesti. Mielipide. Helsingin Sanomat 5.9.2012. Sivu C 4.