Saturday, June 23, 2012

Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff vierailee Suomessa.

Lehdistötiedote.

Operaatio viimeinen mahdollisuus – yhden miehen kutsumus saattaa natsirikolliset tuomiolle

Itä-Euroopan historian traagisin luku läpivalaisun kohteena. Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff vierailee Suomessa. 

Kesällä 1941 Kaunasissa Liettuassa ryhmä liettulaisia tappoi kymmeniä juutalaisia paikallisella torilla sorkkaraudoilla hakkaamalla tai ruiskuttamalla heidän sisäänsä vettä paloletkuilla. Joukko miehiä, naisia ja lapsia todisti joukkomurhaa taputtaen aina, kun juutalainen kaatui ja kuoli. Kun kaikki juutalaiset oli tapettu, joku otti esille haitarin ja koko porukka lauloi yhdessä Liettuan kansallislaulun.

Näin kirjoittaa tohtori Efraim Zuroff kirjassaan ”Operaatio viimeinen mahdollisuus”. Näin alkoi juutalaisten joukkomurha eli holokausti Liettuassa jo paljon ennen saksalaisten joukkojen saapumista.

Virolaiset yhteistoimintamiehet ottivat kiinni ja murhasivat vuoden 1941 loppuun mennessä kaikki Viron juutalaiset, jotka eivät olleet ehtineet paeta Venäjälle. Pahamaineisessa Berliinin Wannseen konferenssissa helmikuussa 1942 Viro sai kyseenalaisen erikoismaininnan ”Judenfrei”, juutalaisista vapaa. Myöhemmin Viroon tuotiin Tsekkoslovakiasta ja muualta juutalaisia, jotka virolaiset yhteistoimintamiehet tappoivat.

Latviassa pahamaineinen Arajs-kommando kylvi kuolemaa murhaamalla kymmeniä tuhansia juutalaisia ja jatkamalla murhaamista Valko-Venäjällä ja muualla.

Suomessa valtiollinen poliisi luovutti juutalaisia siviilejä ja sotavankeja edelleen virolaisille ja saksalaisille murhattaviksi.

Baltian juutalaisten joukkomurha ei olisi toteutunut niin tehokkaasti, ellei murhaajiksi olisi saatu paikallisia virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia yhteistoimintamiehiä, jota etsivät ja tappoivat paikalliset juutalaiset helposti. Sodan jälkeen juutalaisten murhaajat pakenivat ympäri maailmaa, monet Etelä-Amerikkaan, Isoon-Britanniaan ja Australiaan. Sodan jälkeen Simon Wiesenthal aloitti sinnikkään holokaustirikollisten jäljittämisen.

Tänä päivänä Itä-Euroopan maista erityisesti Baltian maat ovat natsien jäljittäjien murheenkryyni. Ne kiistävät paikallisten yhteistoimintamiesten eli natsikollaboraattorien syyllisyyden juutalaisten murhaamiseen eivätkä suostu yhteistyöhön murhaajien saattamiseksi oikeuden eteen. Holokaustin vähättely tai kiistäminen ei ole Itä-Euroopassa  mitenkään poikkeuksellista. Juutalaisten joukkomurhasta eli holokaustista on tullut Itä-Euroopan historian tragedia, joka jatkuu edelleen.

Itä-Euroopan uutena vitsauksena on kommunismin ja natsismin rikosten valheellinen rinnastaminen, joka liittyy holokaustin vähättelyyn, vääristelyyn ja kiistämiseen.

Sinnikkäästä kamppailustaan holokaustin muiston ylläpitämiseksi, juutalaisten murhaajien etsimiseksi ja rankaisemiseksi Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja tohtori Efraim Zuroff on kirjoittanut kirjan ”Operaatio viimeinen mahdollisuus – yhden miehen kutsumus saattaa natsirikolliset tuomiolle”. Zuroff kertoo työstään ympäri maailmaa, tapaamisistaan, kammottavista holokaustirikoksista ja liian usein toivottomalta tuntuvasta työstään murhaajien saattamiseksi tuomiolle.

Kirjassaan Zuroff kertoo kokemuksistaan Virossa, Latviassa, Liettuassa, Unkarissa, Jugoslavian alueella, Kroatiassa, Isossa-Britanniassa, Australiassa, Etelä-Amerikassa ja muualla. Kaikkialla hän kohtaa paljon yhteistyöhaluisia auttajia, mutta myös läpäisemättömän vaikenemisen muurin ja haluttomuuden tunnustaa ihmiskunnan historian kauheimpia rikoksia. Elina Sanan kirjan "Luovutetut" ansiosta presidentti Tarja Halosen käynnistämää tutkimushanketta ihmisluovutuksista Zuroff kuitenkin pitää eräänä Simon Wiesenthal -keskuksen suurimmista saavutuksista. 

Lisätietoja ja arvostelukappaleet: zvierailu@gmail.com

Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff (Jerusalem, Israel) vierailee alkavalla viikolla ensi kertaa Suomessa. Hän luennoi maanantaina 25.6.2012 Helsingissä ja tiistaina 26.6.2012 Turussa. Zuroff julkistaa Itä-Euroopan holokaustia ja itäeurooppalaisten natsisotarikollisten jäljittämistä käsittelevän kirjansa ”Operaatio viimeinen mahdollisuus” suomennoksen sekä kertoo laajemmin työstään itäeurooppalaisten ja muiden natsisotarikollisten jäljittäjänä.

Zuroff esiintyy Suomessa seuraavasti:

-Helsingissä lehdistötilaisuus ma 25.6. klo 11 hotelli Vaakunan näköalakabinetissa;
-Helsingissä yleisöluento ma 25.6. klo 14 Helsingin yliopistossa Porthania PI;
-Turussa lehdistötilaisuus ti 26.6. klo 11 (tiedustelu zvierailu@gmail.com);
-Turussa yleisöluento Turun kaupunginkirjaston tieto-osastolla ti 26.6. klo 14, ks. http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=367945&nodeid=5091


Helsingin yliopiston ja Turun kaupunginkirjaston luento on kaikille avoin. Lehdistötilaisuudet on tarkoitettu tiedotusvälineiden edustajille. Tilaisuudet eivät edellytä ennakkoilmoittautumista. Luentotilaisuuksista kirjaa on saatavilla erikoishintaan 20 euroa.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet: zvierailu@gmail.com

Kirjan tiedot:

Tekijät: Zuroff Efraim (kirjoittaja)
Kirjan nimi: Operaatio viimeinen mahdollisuus – yhden miehen kutsumus saattaa natsirikolliset tuomiolle
Kustantaja: Suomen antifasistinen komitea SAFKA & Suomi ilman fasismia ry
Tekstin kieli: suomi
Painovuosi: 2012
Tuotteen tiedot: nidottu, pehmeäkantinen, 268 sivua
ISBN: 9789525412550

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt: