Sunday, February 12, 2012

YLE jäi valheesta kiinni, julkaisi kokonaan väärennetyn sitaatin. Atte Jääskeläinen kuitenkin kieltäytyy oikaisusta

Oikaisupyyntö Yleisradiolle

Ylen uutiset on täysin valheellisesti väittänyt, että olisin 4.2.2012 Moskovan suuressa mielenosoituksessa puhunut sanatarkasti seuraavaa: 

"Tervehdys Venäjän kansa. Te mahtava kansa. Teillä on mahtava maa. Älkää salliko kenenkään manipuloida teitä. Sillä maailman kohtalo riippuu Venäjästä…Tuen Putinin ideaa Euraasian liitosta, sillä pidän itseäni kansallisuudelta venäläisenä. Uskon, että Putin pystyy toteuttamaan Venäjän euraasialaisen konseptin mukaisen kehityksen."

YLEn mukaan tämä olisi peräti "sanatarkka lainaus" siitä, mitä olen mielenosoituksessa puhunut. Tosiassa koko sitaatti on tuulesta temmattu. Mitään tällaista lainausta ei löydy mistään paitsi YLEn ko. valheellisesta uutisesta. 

Tosiasiassa sanatarkka lainaus puheestani 4.2.2012 Moskovan suuressa mielenosoituksessa on videotallenteen mukaan (minuutin 32 kohdalla linkissä http://www.youtube.com/watch?v=IBAaWyNFkCo&feature=player_embedded#!) seuraava:

"Terve Venäjän kansa! Haluan sanoa teille seuraavaa. Te ole todella onnellinen kansa, koska teillä on oikeus äänestää vaaleissa ja planeettamme kohtalo on tiedän käsissänne. Joten olen erittäin onnellinen että saan puhua mielenosoituksessanne. Valitettavasti tänään käydään sotaa Venäjää vastaan. Se on informaatiosotaa. Se on oranssia sotaa. Ja me olemme sitä vastaan. Niinpä toivotan teille onnea!"

Kuten näkyy, mielenosoituksessa sanottu ei miltään osin vastaa sitä mitä YLE on valheellisesti väittänyt siellä sanotun. En ole sanallakaan maininnut olevani Venäjän kansalainen enkä ole maininnut Putinia. 

YLEn esiittämä sitaatti on täysin tuulesta temmattu. Asiasta on ilmoitettu YLElle jo perjantaina, mutta siitä huolimatta YLE ei ole korjannut valheellisia väitteitään miltään osin.  YLE on tahallaan halunnut tukeutua asiassa väärää tietoa levittäviin lähteisiin eli toimittaja Jarmo Mäkelän juttuun, johon väitteet on sepitetty.  Kyse on erittäin huonosta journalismista. 

Lisäksi netissä on seuraava valheellinen uutinen:

"Dosentti Johan Bäckman kiertää ahkerasti luentomatkoilla Venäjällä kertomassa mm. suomalaisesta lastensuojelupolitiikasta."

Tämäkin väite on puuta heinää. Olen käynyt Venäjällä yhden (1) kerran luennoimassa suomalaisesta lastensuojelusta, silloinkin YLEn rahoituksella ja pyynnöstä dokumenttifilmiä varten! Väite että kiertäisin siellä ahkerasti luennoimassa on täyttä valhetta. 

Uutisoinnistanne ilmenee, että YLE julkaisee mitä tahansa täysin perättömiä väitteitä vastoin parempaa tietoa. YLEn materiaaleista ilmenee, että YLE yleensä keksii päättömät väitteet itse. Mitenkään muuten tätä on mahdotonta selittää. 

Väärät väitteet ovat olleet netissä jo pitkään ja aiheuttaneet minulle paljon harmia. Se lienee YLEn tarkoituskin. 

YLE on viime aikoina ollut suurissa ongelmissa valheellisten väitteiden levittämisen takia. Useat YLEn toimittajat ovat viime vuosina saaneet kunnianloukkaustuomioita täysin perättömistä uutisista. Tämä ongelma on siis YLEssa yleinen: esitetään täysin päättömiä väitteitä, jotka eivät perustu muuhun kuin toimittajan poikkeukselliseen mielikuvitukseen. 

Nyt on aika parantaa tapanne ja oikaista väärät väitteet. Vaikka se ottaa kunnian päälle, niin onhan sentään olemassa ajatus suomalaisen toimittajan moraalista. 

Pyydän että YLE oikaisee virheelliset tiedot Internetissä ja radiossa riittävän näkyvästi. Pyydän että lakimieheni saa tutustua oikaisumateriaaliin ennen sen julkistamista. 

Oikaisujen lisäksi lienee kohtuullista esittää myös anteeksipyyntö valheellisten tietojen levittämisestä. 

Seuraavalla kerralla pyydän, että olette minuun yhteydessä, ennen kuin julkaisette minua koskevia lausuntositaatteja. 

Ystävällisin terveisin

Johan Bäckman