Wednesday, June 9, 2010

Kommentti ulkoministeriön itäosaston Nina Vaskunlahdelle

Suomen ulkoministeriön itäosaston päällikkö Nina Vaskunlahti on kuulemma tänään esittänyt venäläiselle kollegalleen ankaran protestin Venäjän medioiden kirjoittelusta. Vaskunlahti puhuu disinformaatiosta ja vääristä tiedoista, kun Suomea syytetään kansainvälisten sopimusten rikkomisesta. Vaskunlahti tarkoittaa kuulemma Irina Antonovan tapauksen uutisointia sekä venäläisten lasten huostaanottoihin liittyviä asioita.

Antonovan tapauksessa venäläismummon suomalainen vävy Ari Laitanen katsoo, että Suomen viranomaiset ovat syyllistyneet kidutukseen. Laitinen on valittanut asiassa oikeuskanslerille, koska Suomi rikkoo ihmisoikeuksia. Venäjän mediat ovat kertoneet tapauksesta kuten Suomenkin mediat. Mummon kohtelu on ollut täysin käsittämätöntä ymmärtää. Erityisen järkyttäväksi venäläiset mediat kokivat karkotuspäätöksen tehneen virkamiehen Olli Koskipirtin kyynisen laskelman siitä, että Irina Antonova maksaisi Suomelle 300 000 euroa.

Anton Salosen tapauksessa suomalainen diplomaatti Simo Pietiläinen salakuljetti alaikäisen Venäjän kansalaisen suomalaisen diplomaattiauton takakontissa laittomasti Suomeen. Asiassa rikottiin törkeästi Wienin sopimusta sekä Venäjän ja Suomen lakeja. Sitä paitsi Anton-poika siepattiin äidiltään ennen salakuljetusta ja piilotettiin Suomen Pietarin konsulaattiin peräti kuukauden ajaksi laittomasti. Vaskunlahden pitäisi ymmärtää, että kysymys on vakavista rikoksista, jotka ovat edelleen rikosasioina vireillä molemmin puolin rajaa. Yritys väittää, että asiaa koskeva keskustelu olisi disinformaatiota, osoittaa Vaskunlahden halun valehdella ja peitellä oman hallintonsa törkeitä virkarikoksia.

Nyt Anton-poikaa on kielletty puhumasta äidinkieltään venäjää, kielletty rukoilemasta ja kielletty tekemästä ristinmerkkiä. Venäjän presidentinhallinnon lapsiasiamies totesi viime viikolla Moskovan lehdistötilaisuudessa, että Suomi rikkoo asiassa YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Myös Vaskunlahden pitäisi tajuta se, että jos Suomen viranomaiset kieltävät alaikäistä Venäjän kansalaista käyttämästä äidinkieltään oman äitinsä kanssa, Venäjänkin medioilla on varmasti oikeus ihmetellä, miksi venäläisillä pikkulapsilla ei ole samoja ihmisoikeuksia kuin suomalaisilla.

Sitä paitsi Vaskunlahti ja ulkoministeriö eivät ole tehneet mitään sen eteen, että Venäjän diplomaatit saisivat tavata laittomasti Suomeen salakuljetetun Venäjän kansalaisen Anton Salosen ja tarkastaa hänen terveytensä. Wienin sopimuksen mukaan diplomaateilla on oikeus pitää yhteyttä kansalaisiinsa. Suomi siis rikkoo kansainvälisiä sopimuksia tässäkin asiassa.

Turkulaispojan tapauksessa Venäjän presidentinhallinnon edustaja on virallisesti ilmoittanut, että Suomi rikkoi ja rikkoo YK:n lapsen oikeuksien sopimusta. Perheelle ei esimerkiksi annettu mitään tukea ennen lapsen laitonta huostaanottoa. Lapsen mielipidettä ei kuultu ollenkaan. Lapsi kärsi valtavasti lastenkodissa ja joutui siellä hengenvaaraan pahoinpitelyn ja henkilökunnan välinpitämättömyyden takia. Hänet palautettiin kotiin vasta Venäjän presidentinhallinnon edustajan vierailtua Turussa.

Suomessa on otettu paljon lapsia huostaan vain siksi, koska venäläisen äidin on kuviteltu matkustavan lapsen kanssa Venäjälle. Toisaalta äsken otettiin lapsi huostaan venäläiseltä äidiltä ja lähetettiin Venäjälle suomalaiselle isälle. Suomessa lapsen voi määrätä lastenkotiin ja rajoittaa yhteydenpidon vanhempiin käytännössä yhden sosiaalityöntekijän allekirjoituksella, siis ilman mitään oikeuden päätöstä. Venäjän mielestä monissa tapauksissa rikotaan ihmisoikeuksia. Vaskunlahti ei ilmeisesti ole kuullut mitään ihmisen oikeudesta perhe-elämään.

Myös venäläisiä äitejä vastaan nostetaan todella herkästi rikosjuttuja väitetyistä pahoinpitelyistä, lapsikaappauksista ja omavaltaisista huostaanotoista. Eräässä tapauksessa sosiaalityöntekijät veivät lapsen lääkäriin ja pyysivät etsimään pahoinpitelyn jälkiä. Sieltä löytyi pieni naarmu, jonka perusteella syyte äitiä vastaan nostettiin. Monet äidit ovat järkyttyneinä kertoneet alaikäisiin venäläislapsiin kohdistuneista videoiduista poliisikuulusteluista, joissa lapsia julmasti painostetaan todistamaan venäläisiä vanhempiaan vastaan. Eräs venäläinen äiti sai tuomion lapsensa omavaltaisesta huostaanotosta, kun oli paennut miestään turvakotiin.

Kymmenet Suomessa asuvat venäläisnaiset ja miehetkin ovat olleet yhteydessä Venäjän presidentinhallintoon ja valittaneet kohtelustaan. Tarinat ovat usein järkyttäviä.

Venäjän media on tehnyt oikein kertoessaan venäläisten kohtelusta Suomessa. Nina Vaskunlahden toiminta sananvapauden rajoittamisessa ja ihmisoikeusrikosten peittelyssä on anteeksi antamatonta. Suomi on saanut kolminumeroisen määrän tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta. Sekin todistaa, että ihmisoikeuksien rikkominen on Suomessa maan tapa. Syynä ovat juuri Nina Vaskunlahden kaltaiset ammattimaiset ihmisoikeusrikosten peittelijät.

Toinenkin suomalainen diplomaatti, ulkoministeriön Venäjän yksikön päällikkö Maimo Henriksson on kommentoinut Venäjällä kiehuvaa keskustelua sanomalla, että "Suomi on oikeusvaltio, meidän hyvä systeemimme toimii esimerkkinä myös Venäjälle". Tämäkin osoittaa, minkälaisissa harhoissa ulkoministeriömme sisällä eletään.

Venäläiset toimittajat ovat tarkkoja työssään. Juttuja ei todellakaan perusteta minkään Bäckmanin varaan, vaan primäärilähteisiin eli asinomaisiin Suomessa kaltoin kohdelluihin henkilöihin.

Olen aikeissa pian julkaista kirjan otsikolla Геноцид русских детей в Финляндии (suomeksi Venäläisten lasten kansanmurha Suomessa). Se kertoo ikävän totuuden siitä, miten Suomi kohtelee venäläisiä perheitä. Suosittelen myös Nina Vaskunlahdelle.

Lisätietoja: Johan Bäckman, 040 503 5474, 040 1948 309