Wednesday, October 12, 2016

Mitalisadetta Palmyyrassa - vierailuni Syyriaan ja Libanoniin


Delegaatiomme jäsen, moskovalainen arabistiopiskelija Alina Damaskoksen tiellä takanaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia esittävä tienvarsimainos, jonka päällä lukee arabiaksi: Syyrian todellinen ystävä. 


Palmyyran vapautuksen muistomitali, jolla palkitsimme syyrialaisia ja libanonilaisia ystäviämme matkan aikana. 

Tällä viikolla venäläinen asiantuntijadelegaatiomme matkusti Syyriaan eskaloituvan maailmanpoliittisen konfliktin keskipisteeseen. USA rahoittaa ja aseistaa terroristeja Syyrian laillisen hallituksen kaatamiseksi ja käyttää Aleppossa tavoitteidensa saavuttamiseksi häikeilemättömästi ihmiskilpiä. Kun USA:n johtamat terroristit ovat häviämässä taistelun Lähi-idän geopoliittisesta painopisteestä Alepposta Syyrian ja Venäjän voittamatonta liittoumaa vastaan, USA yrittää lietsoa maailmaan Venäjä-vastaista paranoidista hysteriaa. Suomessakin USA:n asiamiehet ovat järjestämässä Venäjä-vastaisia mielenilmauksia ja valtamedia pursuaa USA:n sanelemaa russofobista propagandaa. USA tekee nyt kaikkensa estääkseen Venäjän kansainvälisen arvovallan kasvun, eikä kaihda siinä mitään keinoja. Suomessakin vähänkin Venäjää tukevia tai ymmärtäviä nettikeskustelijoita vainotaan ja leimataan, ja Suomen viranomaisille halutaan lisää valtuuksia sananvapauden rajoittamiseksi. Erityisesti halutaan estää USA:n ja NATO:n arvostelu Suomessa.


Sputnik Newsin kansainvälisten toimintojen päätoimittaja Tural Kerimov seurassani Syyriassa muutama päivä sitten. Olemme käyneet Turalin kanssa myös tapaamassa Assadia aiemmin. Tural on ammattitaitoinen toimittaja ja tärkeä toimija maailman muuttamisessa yksinapaisesta moninapaiseksi, demokraattiseksi ja humaaniksi maailmanyhteisöksi. 

Delegaatioomme kuului venäläisiä toimittajia, arabisteja ja opiskelijoita. Suurin osa osaa arabian kieltä joko erittäin hyvin tai kohtalaisesti. Vierailimme sekä Syyriassa että Libanonissa ja tapasimme molempien maiden korkeinta johtoa. Oheisessa videossa saattuemme lähestyy Syyrian rajaa Libanonin puolella: 
Kävelimme Libanonin ja Syyrian rajan ylitse ja vaihdoimme saattuetta. Saavuimme Syyrian puolelle aamuyöllä. Oheisessa videossa delegaatiomme jäsenet kuuntelevat aamuyöllä Syyrian puolelle saavuttaessa patrioottista laulua "Hyvää huomenta Syyria".

Saattueemme autoa koristellaan Venäjän, Syyrian ja Syyrian sosiaalikansallisen puolueen lipuilla. Sosiaalikansallisen puolueen monituhantinen armeija taistelee Syyrian puolella USA:n rahoittamaa terrorismia vastaan. 


Torvisoittokunta ottaa meidät vastaan Syyrian sosiaalikansallisen puolueen päämajassa.Delegaatiomme nuoret jäsenet, toimittaja Anna, arabistiopiskelija Alina ja arabistiopiskelija Serafim poseeraavat Syyrian sosiaalikansallisen puolueen armeijan komentajan seurassa. 

Tartusissa meidät otettiin upeasti vastaan paikallisella kulttuuritalolla. Ohjelmaan kuului patrioottisia puheita ja vaikuttava tanssiesitys. Väliajalla moskovalainen arabistiopiskelija Alina (hän on muuten kotoisin Krimiltä) sai esitellä arabian kielen taitoaan Syyrian valtiontelevision haastattelussa. Itse tanssiesityksessä nähtiin myös Venäjän lippu.

Syyrian valtiontelevision toimittaja ja kuvaaja haastattelivat delegaatiomme jäseniä.  

Tartusin sananvapauden patsaalla moskovalaisten arabistiopiskelijoiden kanssa, vasemmalta Kira, Alina, Serafim ja Alisa. 

Tartusin kaupunginjohtaja palkitaan Palmyyran vapautuksen kunniamerkillä.  

Tartusin kulttuuritalo, valmistautuminen venäläis-syyrialaiseen ystävyysjuhlaan.  

Syyrian Venäjän maanmiesten puheenjohtaja Natalia seurassani Tartusin kultuuritalolla. Natalia on kotoisin ns. Ukrainasta ja muutti Syyriaan jo 15 vuotta sitten ns. Ukrainassa opiskelleen syyrialaisen aviomiehensä kanssa. Syyriassa on paljon vastaavia ns. Ukrainasta tänne avioituneita.  

Eräs matkamme vaikuttavimpia tapahtumia oli puoluetilaisuus, jossa keski-Syyrian alueen joukkojen komentaja Badr Akel ja Homsin kuvernööri Talal al-Barazi ottivat ilahtuneina vastaan Palmyyran vapautuksen muistomitalit. Delegaationjohtajamme Naowafin äiti otti vastaan ryhmämme Tartusin lähistöllä. Naowafin äiti on kasvattanut peräti 10 lasta. 


 Syyrialainen sotilas pukeutuneena Putin-paitaan, jossa lukee "Todellinen kalamies". 
Paikallisella yliopistolla tutustuimme kansainvälisen tiedekunnan dekaaniin Oksanaan. Myös Oksana on muuttanut Syyriaan ns. Ukrainasta parikymmentä vuotta sitten siellä opiskelleen syyrialaisen aviomiehensä mukana. 

Matkamme ehdoton kohokohta oli Syyrian parlamentin puhemiehen Hadiya Khalaf Abbasin tapaaminen Damaskoksessa sekä Palmyyran vapautuksen muistomitalin luovutus. Puhemies kuvaili Syyriaa Lähi-idän sydämeksi. Totesin hänelle, että hyväsydäminen Syyria ja sen hyväsydäminen liittolainen Venäjä pelastavat maailman yhdessä. Kuten kuvista näkyy, puhemies oli kovin ilahtunut saamastaan huomionosoituksesta. 
Eräs Lähi-idän tärkeimmistä vaikuttajista on Syyrian suurmufti Ahmad Badreddin Hassoun, johon tutustuin hänen kotikaupungissaan Aleppossa ensimmäisellä Syyrian matkallamme. Suurmufti on lämminhenkinen ihminen, jonka sanat ja opetukset nauttivat suurta arvostusta. Hän muistutti, että USA:n ja Venäjän ulkopolitiikan erottaa siitä, että USA rakentaa ulkopolitiikkansa eri maista löytämiensä petturien varaan, kun Venäjän rakentaa ulkopolitiikkansa ystävien varaan. 

Suurmufti hyvästeli delegaatiomme hyvin lämpimästi yksi kerrallaan ja lahjoitti Tural Kerimoville Koraanin.


Tapahtuman huipennukseksi kiinnitin Suurmuftin rintamukseen Palmyyran vapautuksen muistomitalin ja annoin pari haastattelua Syyrian valtion televisiolle:
Tapasimme myös Syyrian informaatioministerin Omran al-Zoubin, joka otti vastaan minulta Palmyyran vapautuksen muistomitalin. Informaatioministerin mukaan Syyrian, Iranin ja muiden Venäjän liittolaisten pitäisi tiivistää puolustustaistelua informaatiosotarintamalla.
 Saattueemme Syyrian ja Libanonin rajalla paluumatkalla. 
 
 Libanonin parlamentin puhemies ja arabiparlamenttien liiton puheenjohtaja Nabih Berri vastaanottaa Palmyyran vapautuksen muistomitalin. 

 Maalauksia Libanonin parlamentissa. 

Libanonin valtionyliopiston kampuksella keskustelimme tulevaisuuden mahdollisuuksista ja esitykseni Syyrian- ja Venäjän vastaisen informaatiosodan puolustusta käsittelevälle kansainväliselle konferenssille sai hyvän vastaanoton.


 Maalaus Syyrian sosiaalikansallisen puolueen päämajassa. 

Vierailumme Libanonissa huipentui Beirutin Syyrian-suurlähettilään Ali Abdel Karimin tapaamiseen. Myös suurlähettiläälle luovutin Palmyyran vapautuksen muistomitalin, mistä hän oli erittäin mielissään. 

Syyrian ja Libanonin matkamme päättyi ylevissä tunnelmissa. Viime vuoteen verrattuna Syyrian ja Venäjän kansainvälinen asema on vahvistunut merkittävästi ja ne ovat muodostaneet voittamattoman sotilasliiton. USA pelkää Venäjää ja lietsoo hysteeristä russofobiaa koko maailmaan. Yhdessä Venäjän ja Syyrian armeija ovat voittamattomia. Kuten oheisessa kuvassa lukee, Vladimir Putin on Syyrian todellinen ystävä. Yksi matkan hedelmistä oli perustaa Suomi-Syyria ystävyysseura. On tärkeätä saada suomalaiset mukaan moninapaisen maailman, rauhan ja ystävyyden vahvistamiseen myös Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa.

Aika hauskasti tilannetta kuvastaa delegaatiomme jäsenen ja Venäjän johtavan arabistin, professori Andrei Karatajevin spontaani lauluesitys. Hän lauloi tunnetun venäläisen Katjusha-laulun arabiaksi:


Tämän blogin kuvat ja videot ovat vapaasti käytettävissä.