Wednesday, April 22, 2015

Kuolleiden toimittajien muistolle -- kirjoituksia Tšetšeniasta

Yllä olevassa kuvassa Hoin muinainen tšetšeenikylä vuorilla. Venäjän hajottamissodat aloitettiin juuri Tšetšeniassa ja laajennettiin värivallankumouksiin, terrorismiin ja Venäjä-vastaiseen hybridisotaan. Mutta nyt Tšetšeniassa kokoontuu kansainvälinen tutkijajoukko pohtimaan, miten tapahtumien kulku voitaisiin kääntää päinvastaiseksi: miten juuri Tšetšeniasta voisi käynnistää prosessin Euraasian imperiumin luomiseksi Atlantilta Tyynellemerelle ihmisten vapauttamiseksi NATO:n ja EU:n kahleista. 
Tämä sananvapauden puolesta kuolleille toimittajille omistettu muistomerkki sijaitsee Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissä osoitteessa Vladimir Putinin valtakatu 1. Olenkin kauan etsinyt sellaista muistomerkkiä, jonka äärellä voisi muistella henkensä menettäneitä toimittajia. Länsimedia käyttää heitä kuolleinakin vain poliittisena pääomana ja Venäjä-vastaisen informaatiosodan aseena. Mutta ihan samaan tarkoitukseen monia heistä käytetään elävinäkin. Siksi olen aina säälinyt länsimaisia russofobitoimittajia, jotka elävinäkin ovat kuolleita. 
Ajamme tuntien matkan pitkin vuoristotietä Kezenoi-Amin konferenssikeskukseen. Se rakennettiin jo 1970-luvulla, mutta pommitettiin raunioiksi sodissa. Uusi rakennus valmistui viime vuonna. Konferenssin aiheena on Länsi ja Venäjä: geopoliittinen vastakkainasettelu vai sivilisaatioiden kompromissi? Paikalla on paljon tutkijoita Venäjältä ja ulkomailta. Ranskalaisten osanottajien kanssa kaikki haluavat keskustella Mistral-kaupoista. Eniten tšetšeenit ovat kiinnostuneita ISIS-järjestöstä ja ääriliikkeiden värväystoiminnan estämisestä. Meille puhuu tšetšeenimies, joka värväytyi ISIS-järjestöön, pakeni ja selvisi hengissä. Häntä ei saa kuvata. Monet muslimit pitävät loukkaavana "islamilainen valtio"-termiä, koska asiassa ei ole mitään islamilaista. 
Esitelmöin Suomen tilanteesta: Suomessa viranomaiset reagoivat herkästi Islamin vastaiseen kirjoitteluun ja jakavat koviakin tuomioita (esimerkkeinä Jussi Halla-ahon ja Seppo Lehdon tapaukset), mutta ISIS-värväykseen puututaan korkeintaan puhuttelulla. Toisaalta islamistiterroristien propagandaa Helsingissä levittäneeseen Kavkaz Center -sivustoon Suomen viranomaiset eivät ole puuttuneet mitenkään. Tšetšeeneitä kiinnostaa Suomen rikoslain edistyksellinen pykälä uskonrauhan rikkomisesta, joka käytännössä estää esimerkiksi Charlie Hebdo -lehden pilakuvien julkaisemisen Suomessa. Ulkona raikkaassa vuoristotuulessa annan haastatteluita Tšetšenian tv-kanaville liittyen ekstremismin torjuntaan ja ajatuksiini Tšetšeniasta. Pidämme myös pyöreän pöydän keskustelun Tšetšenian nuorisoministeriössä Vladimir Putinin valtakadulla ja tutustumme Venäjän sisäministeriön ekstremismin vastaisen osaston asiantuntijoihin. 
Puhelin soi koko ajan -- Suomessa on vaalit. Venäläiset toimittajat Moskovassa haluavat tietää, mitä keskustan vaalivoitto merkitsee. Ei se välttämättä merkitse mitään muutosta jo aikaisempaan NATO-kielteiseen linjaan. Toki amerikkalaismielisen kokoomuksen avoin NATO-propaganda siirtyy marginaaliin, mutta toisaalta keskustalainen puolueettomuusnaamio voi helpottaa CIA-miesten NATO-lobbausta. Suomessa on edelleen meneillään hiljainen sotilasvallankaappaus, kun joukko amerikkalaismielisiä suomalaisia upseereita himoitsee Venäjä-vastaista sotaa ja kutsuu kaikilla foorumeilla NATO-miehittäjiä Suomeen. Venäjällä heitä kutsutaan "mustiksi eversteiksi" (Kreikan 1960-1970-lukujen taitteen juntan mukaan). Sputnik News siteeraa sanojani "virtuaalisesta sotilasvallankaappauksesta".  
Yllä olevassa kuvassa konferenssin järjestäjä Albert ja Kaukasia-ekspertti Jana. Kollegani Galina piti mielenkiintoisen esitelmän skandinavisen lehdistön kirjoittelusta ja kutsui aivan oikein länsilehdistön uutta neoliberalismia fasismiksi, joka nostaa "länsimaiset arvot" kaiken yläpuolelle. Galina puhui lehdistödiskurssista ideologisena laboratoriona ja moitti Ruotsia erityisen "ruotsalaisen islamin" kehittelystä. Konferenssin lopputulemana perustettiin "Imperium-klubi", joka pohtii erilaisten imperiumien hallintomalleja tulevaisuutta silmällä pitäen. Keskustelemme myös Galinan kanssa siitä, miten monarkismi voitaisiin Venäjällä palauttaa. Alla olevassa kuvassa menossa Tšetšenian nuorisoministeri Murat Tagijevin kanssa studiokeskusteluun Groznyin valtiontelevisioon. Keskeinen teema kaikkialla on nuorison radikalisoitumisen estäminen. 
Kahden sodan raunioittama Tšetšenia on rakennettu kokonaan uudelleen. Kaikkialla henkii käsin kosketeltava rauha, ikään kuin jokainen rakennus ja katukivi huutaisi: ei enää koskaan sotaa! Kaikkialla missä kohtaan heitä, tšetšeenit ovat hyväntuulisia ja huumorintajuisia. Oheisessa kuvassa Groznyi City, keskustan uudet pilvenpiirtäjät. 
Kaikkialla kohoaa minareetteja. Groznyissä on monta suurta moskeijaa, Tšetšenian halki ajettaessa jokaisen huoltoaseman kupeessa on pienempi. Hiivimme kollegani Galinan kanssa Groznyin keskusmoskeijaan. Sen sisällä kauneus ja rauha ovat käsin kosketeltavia. 
Vladimir Putinin valtakadun kupeessa komeilee Tšetšenian kansallismuseo. Suippokärkisiä muinaisia vartiotorneja on kaikkialla Tšetšenian alueella. Niiden avulla valtakuntaa pystyttiin aikanaan vartioimaan tehokkaasti. 
Koko aikana en näe kenenkään juovan alkoholia ja tupakoijatkin ovat todella harvassa. Groznyissä on kuulemma viinakauppa, joka on auki vain kaksi tuntia aamupäivällä. Tšetšeniassa eletään puhdasta islamia, joka merkitsee paitsi terveyttä myös sisäistä rauhaa. Käytännössä se ilmenee huumorintajuna ja hyväntuulisuutena. Ihmiset ovat myös onnellisia siitä, että sotaa ei ole. Tšetšeniaa kutsutaan maailman turvallisimmaksi paikaksi ja siltä se myös tuntuu. En ole juuri missään tuntenut oloani yhtä turvalliseksi ja rauhalliseksi. Sitä paitsi raikas vuoristoilma takaa pirteän olon pienilläkin yöunilla. Viimeisenä iltana isäntämme kuitenkin tarjoaa minulle lasin "teetä". Totean että Suomessakin kieltolain aikana juotiin runsain mitoin "teetä". Sitten skoolaamme Suomen ja Tšetšenian ystävyydelle, jota on nyt alettu rakentamaan. Raitis ja hyväntuulinen tšetšeeninuoriso tanssii meille.