Saturday, March 28, 2015

Krimin kevät ja Suomi

Krimin vierailuni alkoi reippaasti tapaamisella Krimin sisä-, liikenne- ja tiedotusministeri Dmitri Polonskin kanssa. Keskustelimme pitkään Suomen ja Krimin suhteiden tilanteesta ja niiden kehittämisestä. Virallinen Suomihan ei tunnusta Krimin olemassaoloa tai sen kansalaisten oikeuksia, mutta mikään ei estä suomalaisia yrityksiä, järjestöjä ja kansalaisia rakentamasta yhteyksiä Krimille. Informaatiorintamalla kehitimme Polonskin kanssa muutaman Suomi-Krim-hankkeen, joiden totutettaminen aloitetaan pian. Niistä lisää myöhemmin. Bisnesrintamalla on elvytettävä suomalaisten turismi Krimille ja kannustettava suomalaisia investointeja. Krimille pääsee näppärästi mm. Pietarista ja lentoliput ovat edullisia, tosin Krimin uusi oma lentoyhtiö voisi lentää myös suoraan Helsingistä. Koulutusrintamalla suomalaiset ovat erittäin tervetulleita Krimin korkeatasoisiin yliopistoihin, erityisesti lääketieteen koulutus on alansa huippua. Yleisesti ottaen kaikkiin suomalaisten toiveisiin halutaan nyt Krimillä vastata parhaalla mahdollisella tavalla. Suomalaisiin suhtaudutaan Venäjällä edelleen erittäin myönteisesti, Paasikivi ja Kekkonen ovat vielä hyvässä muistissa (stubbilainen ulkopolitiikkaa lapsivainoineen on vain tilapäinen mielenhäiriö).
Hallitustalolta kiirehdimme Polonskin kyydillä Krimin valtiontelevision studioille, missä meitä odotti Pietarin television pääjohtaja Sergei Bojarski. Polonski, Bojarski, minä ja muut studiovieraat, yleisö ja katsojat sekä nettikirjoittelijat osallistuivat yli kaksi tuntia kestäneeseen suoraan lähetykseen, jonka aiheena oli Krimin tilanne kaikilta kanteilta. Ohjelmaa veti herttainen Maria Volkonskaja. Siinä ajassa ehti käsitellä koko joukon asioita Krimin tilanteesta maailmanpolitiikkaan. Tutustu kuviin studiolta ja katso koko lähetys:
Seuraavana päivänä venäläiset tutkijat kokoontuivat uuteen Krimin federatiiviseen yliopistoon (joka yhdistää Krimin yli 20 yliopistoa, instituuttia ja erillislaitosta) keskustelemaan Jaltan 1945 konferenssin merkityksestä. Omassa puheenvuorossani ehdin käsitellä Krimin sodan muistoa ja merkitystä Suomessa, Ahvenanmaan asemaa, meneillään olevaa Venäjän vastaista informaatiosotaa ym. teemoja. Totesin myös, että "kylmä sota" on amerikkalainen CIA-propagandatermi, jonka tarkoitus on peitellä ja häivyttää Yhdysvaltain rikoksia maailman kansoja vastaan. Siksi sellaista termiä ei voi käyttää rehellisissä tieteellisissä yhteyksissä. Ehdin antaa haastattelun Krimin yliopiston omalle tv-kanavalle, ks. kuva alla ja pitkän haastattelun myös Rossija Segodnja -tietotoimistolle. Sain myös Krimin päämiehen Sergei Aksjonovin julkaiseman kirjan "Krim ja Suur-Venäjän tulevaisuudennäkymät" (termi "Russki Mir" suomentuu mielestäni parhaiten "Suur-Venäjäksi", koska se tarkoittaa venäläistä Venäjää nykyisen Venäjän ulkopuolella).
Seuraavana aamuna minut kutsuttiin Krimin Rossija Segodnja -mediakonsernin radioasemalle tunnin mittaiseen radiohaastatteluun, joka lähetetään käsittääkseni joka paikkaan. Aiheena oli Krimin tilanne, jota ehdimme käsitellä monipuolisesti. Rossija Segodnjan uusi toimitus on Krimin korkeimmalla paikalla, jossa on radiostudio ja lähetysasema. Katso ohesta kuvat haastattelutilanteesta ja radioaseman katolta Simferopoliin ja kuuntele lähetys.
Radiostudiosta kiirehdin rantateitä pitkin Jaltalle tutkimaan Livadian palatsia, jonka keisari Nikolai II rakennutti perheelleen huvilaksi 1911. Siellä pidettiin keväällä 1945 kuuluisa Jaltan konferenssi, johon osallistuivat Stalin, Roosevelt ja Churchill. He määrittelivät sodanjälkeistä aikaa ja nykyisyyttäkin. Livadian palatsi on satumaisen kaunis italialaisen renessanssityylin hurmaava rakennus, jossa henkii sanoin kuvaamaton rauha. Ei ihme, että suurmiehet asuivat täällä silloin peräti yli viikon.
 
Elämä Krimillä on muuttunut rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi, kaikki sanoivat. Krimiläiset tietysti kummeksuvat EU:n heille määräämää viisumikieltoa, meneillään olevaa saartoa ja yleensäkin länsimaiden käsitystä siitä, että krimiläisillä ei olisi mitään oikeuksia. On selvää, että Krimin palauttaminen Venäjän yhteyteen oli kansainvälisen oikeuden mukainen kansan tahto ja uroteko, joka pelasti yli kaksi miljoonaa ihmistä Kiovan natsi-amerikkalaisen fasistijuntan kansanmurhalta. Krimin ongelmat tänään ovat mitättömiä verrattuna siihen mitä ne voisivat olla, jos Krim olisi jäänyt Kiovan rikollisen vallankaapausjuntan ja natsiarmeijoiden terrorin armoille.

Suomen ja Krimin yhteyksiä on nyt hyvä rakentaa. Pyydän kaikkia asiasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä minuun. Krimin johdossa on nyt vahvaa tahtoa kehittää suhteita Suomeen.